Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vergelijk energieaanbieders en begin met besparen

Sinds 2004 is ieder huishouden vrij om een energieaanbieder te kiezen. Dit heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig over de dertig energieaanbieders zijn, waaruit u kunt kiezen. Met zoveel aanbieders kan het lastig zijn om een goede vergelijking te maken. Consumind is ontstaan om u te helpen met de energieaanbieders te vergelijken.

Waarom energieaanbieders vergelijken

De meest genoemde reden om energieaanbieders te vergelijken is de prijs. De schrik om een hoge jaarnota, of het gevoel dat er te veel betaald moet worden zorgt ervoor dat de vergelijking vaak wordt geraadpleegd. Ook onvrede over de huidige energieaanbieder, vanwege slechte service of wijzigingen in voorwaarden, zijn redenen om de diverse aanbieders te vergelijken en over te stappen.

Energieaanbieders vergelijken ingewikkeld?

Met veel energieaanbieders in Nederland, die allen meerdere verschillende energiecontracten aanbieden, kan het een lastige en tijdrovende klus zijn om deze te vergelijken. Daarbij komen ook nog eens de verschillende kostencomponenten waarop u moet letten, wat het nog ingewikkelder maakt:

Consumind heeft het vergelijken van energieaanbieders versimpeld, door het werk voor u te doen. Wij vergelijken meer dan dertig energieaanbieders op gebied van prijs. Daarbij nemen we alle kostencomponenten mee die hierboven staan genoteerd. En u heeft de keuze om 1-, 2-, 3- en 5- jarige contracten te vergelijken.

Stappenplan energieaanbieders vergelijken

Begrijpelijk dat u voorafgaand aan een vergelijk wilt weten wat u kunt verwachten, daarom hebben wij een stappenplan opgesteld:

  1. Voer op Consumind.nl in wie uw energieleverancier is en hoeveel u verbruikt op jaarbasis
  2. Vul op de volgende pagina uw persoonlijke gegevens in en druk op volgende stap
  3. U krijgt nu een vergelijking van energieaanbieders te zien aan de hand van het door u ingevoerde verbruik
  4. Selecteer welk contractvorm u wilt vergelijken (1,2,3 of 5 jaar vast of 1 jaar variabel)
  5. Vraag een overstap aan

Om een correcte vergelijking te maken is het belangrijk dat u weet wat uw jaarverbruik is. U kunt bij uw huidige energieaanbieders op uw persoonlijke pagina of jaarnota bekijken wat het jaarverbruik is waarop ze uw huidige termijnbedrag hebben gebaseerd. Kunt u dit niet terug vinden? Vraag dit dan op bij uw energieaanbieder.

Waarop moet u letten tijdens een energieaanbieders vergelijk

Wees ervan bewust als u energieaanbieders gaat vergelijken, dat de kosten die u in het vergelijk ziet staan bij uw huidige energieaanbieder de actuele kosten zijn voor nieuwe klanten. Omdat u al klant bent bij de aanbieder gelden deze prijzen niet voor u, u heeft immers al een contract afgesloten met tarieven die destijds golden. Daarnaast is het van belang dat u het juiste verbruik invoert zodat u appels met appels kunt vergelijken.

Waarom overstappen naar een andere energieaanbieder?

Een reden om over te stappen van energieaanbieder kan de prijs zijn. Als u ziet dat u bij een andere aanbieder, voor de levering van stroom en gas, goedkoper kunt zijn dan bij u nu bent bij uw huidige energieaanbieder is het een logische stap om een overstap te maken. Daarnaast kan het zijn dat u het niet eens bent met voorwaarden die uw huidige aanbieder stelt of wijzigt, of wilt u groene stroom afnemen en kan dat niet bij uw huidige aanbieder. Wat uw reden ook is, met het overstappen van energieaanbieder helpen wij graag bij.

Zorgeloos overstappen van energieaanbieder via Consumind

Wij bieden voor een aantal aanbieders de overstapservice aan. Deze aanbieders hebben wij met zorg geselecteerd op gebied van scherpe tarieven, stabiliteit en goede service. Dit zijn punten die wij belangrijk vinden voor onze klanten.

Wat houdt de overstapservice in?
  • Zorgeloos profiteren van scherpe tarieven
  • De overstap wordt uit uw handen genomen
  • De huidige aanbieder van uw woning wordt opgezegd

Als u overstapt via ons dan helpen wij van a tot z hiermee. Heeft u nog een lopend consumentencontract? Dan kijken we samen met u naar een aanbieder die voor u de opzegvergoeding aan u terug betaalt. Want als u nu nog een lopend contract heeft hoeft dit niet te betekenen dat u dan niet kan overstappen.

Wij zorgen voor de administratieve ‘rompslomp’ en zorgen dat de huidige energieaanbieder van uw woning wordt opgezegd. Het enige wat u nog hoeft te doen is het doorgeven van de meterstanden zodra de energieaanbieder hierom vraag, en als u de opzegvergoeding in rekening gebracht heeft gekregen deze indienen bij de nieuwe aanbieder.

Groene of grijze stroom bij een energieaanbieder

Bij de meeste aanbieders kunt u kiezen om groene- of grijze- stroom af te nemen. Groene stroom wordt opgewekt op een milieuvriendelijkere wijze, door bijvoorbeeld windmolens of zonnepanelen. Grijze stroom wordt opgewekt door middel van fossiele brandstof, zoals steenkolen. Omdat dit ooit op raakt moet er steeds meer groene stroom worden opgewekt. U kunt bij enkele leveranciers groene stroom afnemen tegen dezelfde prijs als grijze stroom. Er zijn ook leveranciers waar u een hogere prijs per verbruikte kWh moet betalen, of waar er een vast bedrag extra per maand wordt gevraagd voor de afname van groene stroom.

Extra diensten van energieaanbieders

De verwachting is dat er in de toekomst steeds meer mensen onafhankelijk worden van de energievoorziening. Omdat steeds meer consumenten zelf energie opwekken en er minder wordt verbruikt, verschuift de dienstverlening van energieaanbieders. Zo zijn er steeds meer aanbieders die naast de huidige taken van energielevering andere diensten gaan aanbieden. Sommige leveranciers bieden zonnepanelen aan, waardoor u zelf de producent wordt en alleen van het energienet afneemt als u zelf te weinig energie opwekt met uw zonnepanelen. De slimme thermostaat wordt ook steeds vaker door energieleveranciers aangeboden. Er zijn diverse slimme thermostaten met verschillende mogelijkheden: bijvoorbeeld om op afstand de temperatuur in de woning te kunnen regelen, inzicht verkrijgen in uw verbruik en bij afwezigheid dat de temperatuur automatisch wordt verlaagd. Maar ook cv-ketels, isolatie en beveiligen van de woning worden als diensten aangeboden. Besef dat u niet per se hoeft over te stappen van aanbieder als u een slimme thermostaat of iets dergelijks wenst, vaak betaalt u namelijk dan extra kosten of betaalt u hogere tarieven dan zonder de thermostaat. U kunt er ook voor kiezen om een slimme thermostaat of andere product rechtstreeks te kopen, zodat u er niet teveel voor betaalt.

Meer interessante pagina's: Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparaten - Energietarieven: vastzetten of niet? - De energieprijs vergelijken voor lagere energiekosten - Energie: hoe kunt u er geberuik van maken en er toch minder voor betalen? - Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? Welnee

 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: vergelijk energieaanbieders en begin met besparen van 2309kay/ Shutterstock.com