Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zonder vertraging naar het Nederlands elftal kijken

Misschien heb je het de afgelopen wedstrijden al gemerkt. Je ziet een hoopvolle aanval van het Nederlands elftal en zit op het puntje van je stoel. Opeens hoor je keihard gejuich bij je buren en zie je 10 seconden later de bal in het net vliegen. Ondanks de vreugde om het doelpunt was het nogal een anticlimax. Vertraging kan enorm frustrerend zijn, maar waarom heb je eigenlijk vertraging?

Livestream

Als je het Nederlands elftal kijkt via een livestream (via de NPO app) is de kans groot dat je vertraging hebt. Je livestream is namelijk afhankelijk van de snelheid van de internetverbinding en de provider. Ondanks dat de NPO druk bezig is om de vertraging ten opzichte van de kabel te verkleinen, varieert de vertraging tussen de 6 en 20 seconden.

Ether (Digitenne)

Als je via de ether kijkt heb je een kleine kamerantenne die zonder kabelverbinding signalen ontvangt. Het signaal via de digitenne is gecomprimeerd, omdat er tegenwoordig minder ruimte is door het mobiele internet, dat ook gebruik maakt van het signaal. Daarnaast moet je kamerantenne het signaal eerst verwerken en naar je tv sturen. Dit kan ervoor zorgen dat je wat vertraging hebt.

Decoder

Veel tv’s hebben tegenwoordig een extra tv-kastje waarmee het signaal naar de tv wordt omgezet. Dit kastje is dus een extra stap tussen je tv en het signaal wat ervoor zorgt dat je wat vertraging op kan lopen.

Provider

Elke provider zendt op een andere manier, waardoor ook vertraging kan ontstaan. Zo zendt Ziggo via de kabel en gebruikt KPN IP-TV, waarbij je tv met een ethernetkabel via je router signaal ontvangt. Kijken via de kabel van Ziggo is dan ook sneller dan kijken via het internet van KPN.

Kijken in 4k

Tijdens het EK is het mogelijk om via een alternatieve zender op 4K resolutie te kijken. Dit kanaal is onder bepaalde voorwaarden alleen aanwezig bij Ziggo en KPN. De zender is nog niet volledig geoptimaliseerd en is nog in een experimentele fase. Daarnaast kost het je tv meer moeite om een 4k beeld te genereren, waardoor de kans op vertraging dus groter is.

Zoals je kunt zien zijn er veel obstakels die voor vertraging kunnen zorgen. Zorg ervoor dat je een goede provider hebt waarmee je het Nederlands elftal zonder vertraging kan aanmoedigen. Om de vertraging zo min mogelijk te houden kun je het best livestreams zoveel mogelijk vermijden en via de kabel kijken. Dan is het maar hopen dat je signaal sneller is dan die van je buren. Ook kun je ervoor kiezen om je huis goed te isoleren. Zo heb je geen last meer van juichende buren en kun je optimaal genieten van het Nederlands elftal.