Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Traag internet? Schakel over op 5 gigahertz!

Heeft u ook wel eens last van traag internet? Van Netflix en Spotify die haperend hun diensten leveren? Dan heeft u last van een nieuw, modern probleem: er zijn te veel apparaten die (gelijktijdig) van de draadloze internetverbinding gebruik maken. Hierdoor slibt de ether dicht. Althans, het gedeelte dat is gereserveerd voor Wi-Fi.

Teveel apparaten op een te kleine internetbandbreedte

In veel meerpersoons huishoudens zijn minstens tien apparaten aanwezig die gebruik maken van Wi-Fi en dat aantal wordt alleen maar hoger. Op zichzelf is dat niet eens het grootste probleem, maar iedereen zit ook nog op dezelfde bandbreedte: de 2,4 gigahertzband. Dit is het deel van de ether dat ook voor de radio gebruikt wordt en dat is vrijgesteld van vergunningen. In dit deel mag iedereen zenden.

Bovendien zitten sommige andere apparaten, zoals de magnetron, ook op deze bandbreedte en hierdoor neemt rond etenstijd de kwaliteit van de internetverbinding nog meer af.

Een nieuwe internetrouter

Gelukkig is de oplossing eenvoudig! Er is nog een stukje ether beschikbaar, namelijk de 5 gigahertzband. Hierop is de capaciteit groter, dus kunnen er meer apparaten tegelijkertijd op, zonder dat ze elkaar storen. Het enige dat u nodig heeft om toegang te krijgen, is een router die de 5 gigahertzband gebruikt.

U moet er echter wel rekening mee houden dat nog niet alle apparaten de 5 gigahertzsignalen kunnen ontvangen en zenden. Bovendien heeft u misschien een versterker nodig, om alle ‘uithoeken’ van uw huis te bereiken.

Koop daarom een router die tegelijkertijd op beide frequenties kan werken: op de 2,4 én op de 5 gigahertzband. Dan weet u zeker dat al uw apparaten blijven werken, ook degene die nog niet toe zijn aan 5 gigahertz.

Meer tips om traag internet tegen te gaan

Mocht u niet gelijk een nieuwe router willen aanschaffen, bekijk dan eerst eens onze tips tegen traag internet. Hier vind u een overzicht van mogelijke oorzaken (én oplossingen!) van een trage Wi-Fi-verbinding.

Bron:

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 

 

Afbeelding: gebruik van Wi-Fi van Syda Productions/ Shutterstock.com