Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Lagere telefoonrekening dankzij ACM

De kosten van bellen via de mobiele en de vaste telefoon gaan omlaag. Na lang touwtrekken heeft de Autoriteit Consument en Markt het gevecht met de belbedrijven gewonnen over de tarieven die ze elkaar berekenen voor het doorgeven van gesprekken aan elkaars netwerken. Die gaan voor de vaste telefoon met 50 procent omlaag, en voor mobiele gesprekken met 70 procent.

Direct voordeel

De totale telefoonrekening voor mobiel bellen kan hierdoor ruim 10 procent lager uitvallen en voor vaste telefonie zo’n 7,5 procent lager. Of bellen daadwerkelijk goedkoper wordt en hoe snel dit is terug te zien op je rekening hangt af van de providers. De ACM is echter wel van mening dat de nieuwe regelgeving op zijn tijd ook vruchten af zal werpen voor klanten, omdat providers met lagere tarieven kunnen concurreren dan voorheen mogelijk was.

Lagere tarieven

De lagere afgiftetarieven zijn inmiddels al ingegaan. Voor consumenten gloort een meevaller aan de horizon van 150 miljoen euro in de vorm van goedkopere belminuten denkt de ACM. Het zogenaamde afgiftetarief waarover de zaak ging treedt in werking wanneer een klant van de ene telecomaanbieder een klant van de andere telecomaanbieder belt. De afgiftetarieven maken 15 procent uit de van de kosten voor een minuut bellen.

De afgiftetarieven zijn door besluiten van de ACM de afgelopen tien jaar al fors gedaald. In 2007 rekenden de belbedrijven nog bijna 12 eurocent per minuut voor telefoontjes vanaf een mobiel nummer. In 2013 wilde de autoriteit het afgiftetarief verlagen naar ruim 1,8 cent. Dat besluit werd door de belbedrijven aangevochten.

Belgewoontes

Het is verstandig om eens in de zoveel tijd je belgewoontes te evalueren: wat voor abonnement past dan het beste bij je belgedrag? Bekijk welk bel-type je bent en wat het advies daarbij is.

Overstappagina
Vergelijk hier de alles-in-1-pakketten en stap over naar een andere provider!

Aanbiedingen
Veel providers van alles-in-1-pakketten hebben aanbiedingen, in de hoop u hiermee tot een (extra) abonnement of overstap te verleiden. Wij zetten ze voor u op een rij.

Overstapproces
Waar moet u rekening mee houden als u overstapt naar een nieuwe provider, zodat u niet met dubbele kosten komt te zitten? En wat houdt de overstapservice in? Lees er hier meer over.