Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoe snel moet je internet zijn voor Netflix of voor online games?

Snel internet

Laatst werd bekend dat grote providers als Ziggo en KPN hun telecomprijzen gaan verhogen. Dit heeft te maken met het feit dat we onze internetverbindingen steeds zwaarder belasten met hoge kwaliteit streams, zware online games of muziek. Deze activiteiten an sich zijn al zwaar voor de verbinding, maar vaak willen we dit ook nog eens allemaal tegelijkertijd doen. Hoeveel internet kosten deze activiteiten eigenlijk en kan onze verbinding dit allemaal wel aan? Dat lees je hier.

Gigabit

Op dit moment is de snelste verbinding in Nederland het gigabit-internet. Deze 1Gbit’s/s (1000Mbit’s/s) is een enorm snelle verbinding die over de glasvezel of kabel gaat. De snelheid van het internet wordt vaak beschreven in Mbps. Hierin staat de b voor bits en niet voor bytes. Bytes worden vaak gebruikt voor opslagruimte. Acht bits vormen samen één byte.

Films en series

Voor Netflix is de minimale snelheid van een internetverbinding 1 Mbps om in de laagste kwaliteit te kunnen kijken. Hoe hoger de kwaliteit die je kijkt, hoe hoger de internetsnelheid moet zijn. Zo heb je voor een resolutie van 1080p (HD) 5 Mbps nodig. Voor de hoogste kwaliteit (4K) heb je 15 Mbps nodig.

Muziek

Voor muziek heb je een stuk lagere internetsnelheid nodig. Zo luister je een Spotify nummer in de hoogste kwaliteit al met een snelheid van 320 Kbits (minder dan Mbits). Je kunt ook muziek luisteren in een nog hogere kwaliteit (lossless). Dit kan bijvoorbeeld via Apple Music. Hiermee heb je ongeveer 5 Mbps nodig.

Online games

Voor games heb je in ieder geval een goede stabiele internetverbinding nodig. Anders val je constant weg uit het spel wat je aan het spelen bent. Het ligt echt aan de game hoeveel internetsnelheid je nodig hebt. Sommige games kun je al spelen met 3 Mbps, sommige games die volledig online gestreamd moeten worden vragen een minimale snelheid van 35 Mbps. De bovenstaande snelheden gelden per individuele activiteit. Als je met het hele huishouden films kijkt en gamet moet je dus een snellere internetverbinding hebben.

Voor een gezin heb je dus genoeg aan ongeveer 200 Mbit. Anders is tussen de 50 of 100 Mbit voldoende. Een Gbit-verbinding is alleen voor mensen die enorm veel internetten.