Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bespaartips voor gebruik van mobiele data in Nederland


Hoewel sinds vorig jaar de roamingkosten van mobiel internet in Europa zijn afgeschaft, zijn de kosten voor mobiele data in Nederland een stuk hoger dan in andere Europese landen. Lees verder voor enkele bespaartips.


Onderzoeksbureau Cable heeft de kosten van mobiele data van 230 landen vergeleken. In vergelijking met andere Europese landen scoort Nederland niet gunstig: met 7 euro voor 1 GB behaalt Nederland een zesde plek van duurste landen voor dergelijke data. Alleen in België, Zwitserland, Griekenland (met 28 euro voor 1 GB het duurste Europese land), Noorwegen en Portugal betaal je meer voor mobiel internet. De kosten voor data in Griekenland vallen in het niet bij de kosten in Zimbabwe; buiten Europa is dit land het duurste. Daar betalen gebruikers gemiddeld 66 euro voor 1 GB. De Finnen betalen het minste geld voor 1 GB, namelijk maar 1 euro. Buiten Europa betaal je in India het minste voor je mobiele data: 26 cent voor 1 GB.

Besparen

Om te besparen op het gebruik van mobiele data, kun je wanneer je een langere periode verblijft in een land waar mobiele data voordeliger is, (tijdelijk) van abonnement wisselen. Zo kun je veel geld besparen en toch gebruik maken van snel internet.
Een andere manier om minder geld uit te geven, is je abonnement vergelijken met een ander (vergelijkbaar) abonnement of te vergelijken met sim only. Dergelijke prijzen veranderen regelmatig en overstappen kan daarom lonend zijn. Verder kun je ook besparen met het aantal GB’s per maand. Hoe meer GB’s per maand, hoe goedkoper je in verhouding uit bent. Check je dataverbruik of het zinvol is meer GB’s aan te schaffen. Als je voldoende hebt aan je huidige abonnement, is het wellicht niet nodig meer te bestellen.

Sneller mobiel internet

Niet alleen de kosten voor mobiele data stijgen, ook de snelheid van mobiel internet blijft stijgen. Bij alle providers. Nederland hoort bij de wereldtop. Volgens analysebureau OpenSignal behalen de Nederlandse providers KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone een snelheid van minstens 40 Mbit/s via 4G. OpenSignal bekeek de mobiele internetsnelheden in Nederland in de periode van 1 november 2018 tot 29 januari 2019. Ook de beschikbaarheid van mobiel internet is in Nederland erg goed. De dekkingsgraad is bij alle providers in Nederland boven de 91 procent. Daarbij meet OpenSignal het percentage, waarbij gebruikers daadwerkelijk toegang hebben tot een 4G-netwerk.