Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Prepaid

Met een prepaidkaart betaalt u vooraf. U koopt voor een bepaald bedrag een tegoed en u kunt dan net zolang bellen, berichten versturen of internetten, totdat uw tegoed op is. U kunt hierbij kiezen voor een prepaidpakket, met een telefoon en een simkaart, of voor een losse prepaidkaart. Dat is handig als u zelf al een telefoon heeft. Een prepaidkaart is in principe voor alle (simlockvrije) telefoons te gebruiken.

Prepaid is geschikt voor mensen die heel weinig bellen

Prepaid bellen is vooral geschikt voor mensen die heel weinig (maximaal een half uur per maand) bellen en sms’en, omdat de tarieven vaak hoger liggen dan bij een langlopend abonnement. Op het moment dat uw tegoed op is, kunt u nog wel gebeld worden en sms’jes ontvangen, maar u kunt zelf niet meer bellen of reageren op berichten.

Let op: Sommige providers deactiveren uw telefoonnummer als er niet minstens één keer per half jaar nieuw tegoed gekocht wordt. Nieuw beltegoed kunt u vaak online bestellen, of u koopt een prepaidkaart in de winkel (supermarkt, Primera, enz.)

Geldigheidsduur van uw prepaidtegoed

Het is afhankelijk van de provider hoe lang uw beltegoed te gebruiken is. Als u een prepaidpakket aanschaft, zit daar ook informatie over de ‘houdbaarheid’ van uw beltegoed bij en wat er gebeurt als uw tegoed niet meer geldig is.

Let op: Als uw beltegoed midden in een gesprek op is, dan wordt in principe het gesprek afgebroken. Er zijn wel providers die een negatief beltegoed toestaan, zodat u het gesprek nog kunt afmaken. Als u daarna uw tegoed weer opwaardeert, dan wordt eerst het negatieve saldo weggewerkt.

Uw prepaidtegoed opwaarderen

Als u (bijna) geen tegoed meer heeft, zijn er verschillende manieren om uw prepaidtegoed weer op te waarderen. Dit kunt u doen zo vaak u wilt. De meeste providers hanteren hier vaak een minimumbedrag van tien euro voor.

 • Opwaardeerkaarten: in veel telecomwinkels, supermarkten en kiosken kunt u opwaardeerkaarten kopen, met tegoeden van €10, €20, €30, of nog meer. Op deze kaart staat een code, waarmee u het nieuwe tegoed activeert.
 • Opwaarderen per sms: met uw mobiele telefoon verstuurt u een code naar uw provider en het door u gekozen bedrag wordt van uw bankrekening of creditcard afgeschreven.
 • Mobiel opwaarderen: met uw mobiele telefoon kunt u een bedrag van uw rekening laten afschrijven en zo uw tegoed opwaarderen. U moet zich hiervoor eenmalig aanmelden bij uw provider.
 • Automatisch opwaarderen: via internet kunt u zich aanmelden om uw beltegoed op een vast moment van de maand te laten opwaarderen, of wanneer uw beltegoed onder een bepaald bedrag komt. Op de website van uw aanbieder kunt u controleren of uw provider deze optie aanbiedt.
 • Online: via internet kunt u op de website van uw provider, of bij een gespecialiseerde website, uw beltegoed opwaarderen. Het bedrag wordt afgeschreven van uw bankrekening en direct bijgeschreven bij het beltegoed.
 • Opwaardeer app: sommige providers bieden een app aan die u kunt downloaden, waarmee u eenvoudig uw tegoed kunt opwaarderen.

Voor- en nadelen prepaid op een rij

Prepaid bellen heeft een aantal voordelen en een aantal nadelen, dus het is verstandig om eerst helder te hebben hoe vaak u uw telefoon gaat gebruiken en waarvoor.

Voordelen:
 • U krijgt nooit achteraf een hogere rekening dan u verwacht had.
 • Tarieven voor sms’en liggen vaak lager dan bij een abonnement.
 • Als u weinig belt of data verbruikt, dan bent u voordeliger uit dan met een abonnement.
Nadelen:
 • Als uw tegoed op is, kunt u niet meer bellen, berichten versturen of internetten. U moet de hoogte van uw tegoed dus altijd goed in de gaten houden en uw tegoed tijdig opwaarderen.
 • De tarieven voor bellen en dataverbruik (internet) liggen vaak hoger dan bij een abonnement.
 • De startpaketten zijn relatief duur.

Ga terug naar de mobiele telefonie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: prepaid van Ahuli Labutin/ Shutterstock.com