Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Internet via VDSL

VDSL (Very high bitrate Digital Subscriber Line) is een snellere manier om via de telefoonlijn op internet te gaan dan ADSL. Ook VDSL is een vorm van breedbandinternet.

Hoe werkt VDSL?

Bij VDSL zijn veel hogere snelheden mogelijk dan bij ADSL. Dit komt omdat ongeveer 97 procent van de verbinding uit glasvezel bestaat. VDSL wordt aangesloten in een zogenaamde wijkverdeler of wijkkast. Deze heeft een eigen VDSL-centrale. Net als bij ADSL blijft de snelheid afhankelijk van de afstand tussen je woning en de wijkcentrale.

Snelheid van VDSL

Met een downloadsnelheid van ruim 50 Mbit/s en een uploadsnelheid tot 13 Mbit/s is VDSL aanzienlijk sneller dan ADSL Maar let op: Dit is de maximaal haalbare snelheid, niet de gegarandeerde snelheid. De werkelijk haalbare snelheid is ook hierbij afhankelijk van de afstand van jouw woning tot de wijkcentrale. Toch is VDSL zeer geschikt om veel data mee binnen te halen, bijvoorbeeld voor het downloaden van films, of grote bestanden. Ook online tv kijken, gamen en Skypen, kan prima via VDSL. Verder is het geschikt voor bedrijfsnetwerken, digitale televisie, HDTV en in de toekomst ook 3D TV (3D HDTV).

Bij een VDSL 2-abonnement zijn er, zowel bij downloaden als bij uploaden, zelfs snelheden mogelijk tot 100 Mb per seconde.

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 

Afbeelding: internet van Eugenio Marongiu/ Shutterstock.com