Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Internet via ADSL

Er zijn drie vormen van DSL, namelijk ADSL, VDSL en SDSL. Met alle drie de vormen wordt het telefoonnetwerk gebruikt om snel informatie over internet te versturen en ontvangen. Dit is een vorm van breedbandinternet.

Bij ADSL gaat het ontvangen van bestanden (downloaden) sneller dan het versturen van bestanden (uploaden). De A van ADSL staat dan ook voor asymmetrisch. De vorm SDL is een vorm die voornamelijk voor bedrijven interessant is, omdat hierbij het downloaden en uploaden even snel gaan.

Hoe werkt ADSL?

Omdat er bij ADSL voor de internetverbinding gebruik wordt gemaakt van de telefoonlijn, heb je een modem nodig. Je kunt dan over de telefoonlijn bellen en internetten. Je hebt dan overigens nog wel een splitter nodig, om de telefoonlijn op te splitsen in een ‘beldeel’ en een ‘internetdeel’. Een splitter kan overigens ook nodig zijn wanneer je een alarminstallatie hebt die gebruik maakt van de telefoonlijn. Voor het internetabonnement betaal je een vast bedrag per maand. Je betaalt dus niet voor het aantal minuten dat je internet hebt gebruikt.

Bij ADSL maakt het niet uit of je nu een analoge telefoonlijn hebt of een digitale (ISDN). Heb je een ISDN lijn? Dan kun je op twee manieren ADSL ontvangen.
1. Je neemt contact op met KPN om er een analoge lijn bij aan te vragen.
2. Je zet het huidige ISDN abonnement om naar een analoog abonnement.

Snelheid en kosten ADSL

 Bij ADSL zijn er snelheden mogelijk tot 24 Mb/s. Echter is de snelheid vaak maar de helft van wat er wordt beloofd, omdat de snelheid afneemt naarmate de afstand tussen je woning en de wijkcentrale groter is. Toch kun je met dit type verbinding ook tv te kijken via internet.  

VDSL is nog sneller dan ADSL 2 en ADSL 2+, namelijk tot 50 Mb/s download- en 13 Mb\s uploadsnelheid. Je hebt voor ADSL wel een telefoonaansluiting nodig, maar je hoeft geen abonnement voor vaste telefonie af te nemen als je de vaste telefoonlijn niet gebruikt om te bellen. De kosten voor ADSL bestaan uit twee delen: de eenmalige aansluitkosten en de abonnementskosten bij de provider. De hoogte van de abonnementskosten hangt af van de ADSL-variant die je kiest en van de provider.

Hoe meld ik me aan voor ADSL?

ADSL en ADSL 2+ is niet overal beschikbaar. Doe daarom eerst hier de postcodecheck om te kijken of ADSL op jouw adres beschikbaar is. Je kunt dan meteen bekijken welke pakketten er zijn en indien gewenst gelijk een pakket bestellen.

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: internetten van Victor Torres/ Shutterstock.com