Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Digitale televisie versus analoge televisie

Tussen 1951 en 2006 kon je in Nederland alleen televisie kijken via een analoog signaal. Je kon hiermee maximaal dertig zenders ontvangen. Vergeleken met het huidige digitale signaal was de kwaliteit van het analoge beeld maar matig. Het beeld via een digitaal signaal is veel scherper en de kleuren zijn levendiger. Bovendien kun je veel meer zenders ontvangen, omdat het signaal efficiënter wordt doorgegeven. Dit werkt ruimtebesparend, waardoor er op de plaats van één analoge zender wel tien digitale zenders kunnen worden ontvangen.

Het mooie van digitale televisie is dat het op ieder toestel werkt. Ook als je nog een ‘ouderwetse beeldbuis’ heeft, kun je toch digitale televisie ontvangen. Het beeld is dan wellicht niet zo optimaal als op een moderne breedbeeld televisie, maar wel een stuk scherper en helderder dan je gewend was met de analoge ontvangst. Met digitale televisie kun je ook gebruik maken van allerlei interactieve diensten. Het maakt hiervoor niet uit of je televisie kijkt via de kabel, via glasvezel, ADSL of via een schotelantenne.

Voordelen van digitale televisie

Met de analoge ontvangst kon je ‘alleen maar’ televisie kijken, en dan ook nog alleen maar wat de omroepen op dat moment aanboden. Tegenwoordig is dat heel anders. De komst van digitale televisie heeft voor een heleboel extra’s gezorgd, zoals:

  • een digitale tv-gids;
  • extra zenderpakketten, aangepast aan jouw persoonlijke voorkeur (kidspakketten, sportpakketten, et cetera);
  • films huren via de televisie;
  • gemiste uitzendingen terug kijken.

Daarnaast heb je met digitale televisie de beschikking over veel meer zenders en over een haarscherp beeld, dat ook nog een stuk minder storingsgevoelig is dan het vroegere analoge signaal.

Nadelen van digitale televisie

Het nadeel van digitale televisie is dat er voor elke tv in huis een extra ontvanger of insteekkaart moet worden gekocht of gehuurd en dat daar vervolgens weer een aparte afstandsbediening bij hoort. De kosten kunnen, vanwege deze extra aan te schaffen spullen én vanwege extra stroomverbruik, dus wel hoger worden dan toen je alleen nog analoge televisie had.

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: televisie van Mike Mols/ Shutterstock.com