Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

De geschiedenis van de televisie

Rond 1950 is in Nederland de officiële introductie van de televisie. Phillips is in het begin nauw betrokken bij de ontwikkeling van de televisie én bij de eerste uitzendingen. Pas later worden deze overgenomen door de radio-omroepen: de AVRO, KRO, VARA en de NCRV. Er is dan nog maar één zender, Nederland 1, waarop ongeveer twintig uur per week programma’s te zien zijn. In de loop der jaren komen Nederland 2 (1965) en 3 (1988) er bij. Ondertussen betalen de kijkers kijkgeld om hun programma’s te kunnen zien; reclame op tv is nog verboden, dus de zenders hebben nog geen inkomsten.

Kleurentelevisie

In 1967 wordt de kleurentelevisie geïntroduceerd. In datzelfde jaar start men ook met televisiereclames, waarmee de omroepen geld genereren. Tot eind jaren tachtig gebeurt er vervolgens niet veel spannends meer in televisieland. Tot 1989: dan verschijnt de eerste commerciële televisiezender, RTL Veronique. Die zendt in eerste instantie uit vanuit Luxemburg, omdat commerciële zenders dan nog niet vanuit Nederland mogen uitzenden. Na de komst van RTL Veronique gaat het hard; er komen steeds meer nieuwe, commerciële zenders bij op de Nederlandse televisie.

Kabelnetwerk radio, televisie en internet

In 1995 wordt er aan het kabelnetwerk voor radio en televisie, ook internet toegevoegd. Dat leidt tot een hele reeks nieuwe ontwikkelingen. De digitale televisie doet zijn intrede, net als de mogelijkheden om films te huren via de televisie, programma’s op te nemen en live te pauzeren en om televisie te kijken op tablets en smartphones.

Bekijk het chronologische overzicht van de gebeurtenissen op het gebied van televisie.

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: oude televisie van Saknakorn/ Shutterstock.com