Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Toekomst van internet, vaste telefonie en televisie

Wat ons op het gebied van internet, bellen en televisie te wachten staat, is natuurlijk lastig te voorspellen. Wel kunnen we kijken naar trends en wat trendwatchers daarover te zeggen hebben.

Het tijdperk van Internet of Things

Het is de tijd van ‘Internet of Things’. Dat houdt in dat steeds meer apparaten toepassingen hebben om met elkaar te communiceren. Denk hierbij aan de zogenaamde slimme thermostaat, aan een frisdrankautomaat die zelf aan de leverancier doorgeeft welke dranken op zijn en aan een app waarmee je op afstand de verlichting in je huis kunt aan- en uitzetten.

Veranderd televisiekijkgedrag

Deze ontwikkeling gaat hand in hand met het feit dat je tegenwoordig niet meer per se een computer nodig hebt om te internetten: ook met je smartphone of tablet, en zelfs met je televisie, kun je tegenwoordig op internet. Deze ontwikkeling geldt net zo goed voor het televisie kijken. Ook dat kan op een smartphone, tablet of laptop. Hierdoor is het kijkgedrag van de gemiddelde consument behoorlijk veranderd. Je kunt nu tenslotte kijken wat je wilt, wanneer je wilt en je bent niet meer afhankelijk van het aanbod van de televisiezenders.

Maar als je dan toch de televisie heeft aangezet, dan kun je hierop ook internetten. De verwachting is dat steeds meer zenders programma’s gaan aanbieden via het internet, buiten de provider om. Je kunt zelf je televisieavond samenstellen en dan afrekenen per gekeken programma.

WiFi delen

Er zijn providers waarmee je ook buiten de deur gebruik kunt maken van onbeperkt draadloos internet, door middel van WiFi spots. Als klant kun je dan gebruik maken van het WiFi-netwerk van andere klanten. De WiFi modems bevatten dan twee gescheiden draadloze netwerken: één voor het privé-netwerk en één voor de andere klanten van dezelfde provider, zonder dat de snelheid en veiligheid van het privé-netwerk in geding komt.

Alles-in-1-pakket populair

Ondanks dat ontzettend veel mensen een mobiele telefoon hebben, wordt er veel gekozen voor een 3-in-1-pakket (internet, vaste telefonie en televisie). Dit is in veel gevallen goedkoper dan wanneer je voor alle diensten een apart abonnement afsluit. Maar providers bieden nu ook steeds vaker 4- in-1-pakketten aan; hierin zit dan ook een abonnement voor je mobiele telefoon. Daarnaast is het met sommige 3-in-1-pakketten mogelijk om gratis een simkaart aan te vragen voor je mobiel. Je hoeft daarvoor dan geen apart mobiel abonnement af te sluiten. De kosten voor mobiel bellen en internetten die je met deze simkaart maakt, komen op de alles-in-1-rekening te staan. Je kunt zelf ook voor de simkaart een bel- en databundel samenstellen, zodat je voordeliger belt en internet.  

Ga terug naar de internet, tv en bellen homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 


 

Afbeelding: telecommunicatie van Eugenio Marongiu/ Shutterstock.com