Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Meer schadeclaims door storm en regenval

Stormschade aan huis

Verzekeraars ontvangen steeds vaker schadeclaims die te maken hebben met storm en zware regenval. Het aantal meldingen van stormschade is in de afgelopen drie jaar meer dan verdubbeld en ook het aantal meldingen van neerslagoverlast nam toe. Waar heeft dit mee te maken?

Schade en storm Francis

Het is ongeveer een week geleden dat zomerstorm Francis door Nederland waaide. Hoewel de storm niet lang aanhield, heeft Francis toch veel schade aangericht. Verzekeraars zien dit direct terug in het aantal schadeclaims. Vallende takken, wegwaaiende dakpannen en omgewaaide schuttingen; het zijn allemaal redenen om een schademelding te doen bij een verzekeraar. In Nederland hebben we regelmatig last van windstoten en regenval. Het is dus opmerkelijk dat het aantal schadeclaims de afgelopen jaren zo sterk toeneemt.

Overvallen door slecht weer

Verzekeraar Interpolis geeft aan dat het om vele duizenden claims per jaar gaat. In 2019 waren er in totaal 14.856 meldingen van stormschade. 2020 is pas halverwege, en de teller staat nu al bijna op 14.000. Volgens een woordvoerder komt dit waarschijnlijk door beperkte voorzorgsmaatregelen. Mensen worden vaker verrast door slecht weer en kunnen zich daardoor minder goed voorbereiden. Meteorologen sluiten zich hierbij aan. Zij voorspellen dat Nederland in de toekomst vaker te maken krijgt met zware regenval.

Mogelijk gevolgen voor premie

Mocht dit inderdaad het geval zijn dan is het goed mogelijk dat de premies omhoog gaan. Het gemiddelde schadebedrag bij extreme neerslag is ongeveer 2000 euro. Door het slechte weer zal het aantal schadeclaims blijven stijgen, wat betekent dat de verzekeraar meer schade moet dekken. Om deze kosten op te vangen kan de verzekeraar besluiten om de premies te verhogen.