Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verzwegen studieschulden gevaar voor dalende betalingsachterstanden hypotheek?


Het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op hun hypotheek van minimaal drie maanden is opnieuw gedaald. Het Bureau Krediet Registratie (BKR) is bang dat verzwegen studieschulden (die niet bij BKR staan geregistreerd en die sinds de afschaffing van studiefinanciering alleen maar zijn opgelopen) roet in het eten kunnen gooien.

Ruim 73.000 mensen liepen begin april achter met hun hypotheekaflossing (afgelopen half jaar is het aantal gedaald met ruim 8 procent). Al vier jaar lang daalt het aantal huiseigenaren met een betalingsachterstand op hun hypotheek. Vier op de tien consumenten lukt het volgens het BKR om binnen een jaar hun betalingsachterstand in te lossen. Vooral 41-50-jarigen hebben achterstanden. Dat komt vermoedelijk door studerende kinderen of echtscheidingen, denkt  het BKR.

Verzwijgen studieschuld

Goed nieuws dat de betaalachterstanden dalen, maar er is meer. Een groot aantal nieuwe kredietnemers (starters, tussen 22 en 35 jaar) verzwijgt studieschulden bij aanvraag hypotheek, om zo een hogere hypotheek te kunnen krijgen. Wanneer je dat doet, ontstaat er overkreditering, die zal leiden tot hogere achterstanden en een groter schuldenprobleem.

Een op de zeven jongeren wil de studieschuld liever verborgen houden, blijkt uit onderzoek door hypotheekadviseur Viisi onder ruim duizend Nederlandse jongeren. 15 procent van hen verzwijgt de studieschuld, of is van plan om dat te doen.

Ton belastingvrij

Een bijna even groot deel van de jongeren (16 procent) wil voor de aankoop van een huis geld lenen van familie of vrienden. Deze mogen tot 100.000 euro belastingvrij schenken aan een jongere voor de aankoop van een eigen woning. Dat wordt de jubelton genoemd. 55 procent van de jongeren zou een voorkeur hebben voor een regeling waarbij je weer meer dan de marktwaarde van een huis kunt lenen. Sinds 2018 kun je maximaal 100 procent van de marktwaarde lenen. 

Hoge kosten

Bij het kopen van een huis komen hoge kosten kijken. Denk ook maar aan de notaris, overdrachtsbelasting en dergelijke. Wellicht voor te stellen, maar zeker niet verstandig, dat jongeren hun studieschuld verzwijgen om daarom een hogere hypotheek te kunnen krijgen. De hypotheekschuld wordt zo nog hoger en dat maakt starters kwetsbaarder wanneer de huizenprijzen dalen.