Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rentevast periode van de hypotheekrente

Een rentevaste periode is een bepaalde periode waarbij het rentetarief vast staat. Heb je bijvoorbeeld een hypotheekrente voor tien jaar vast gezet, dan wijzigt het rentepercentage gedurende deze tien jaar niet. Tijdens de rentevaste periode heb je weinig te maken met de rentewijzigingen en schommelingen in de markt.

Rentevast periode niet gehele looptijd van hypotheek

Over het algemeen is de looptijd van een hypotheek 30 jaar. De rentevaste periode hoeft niet de gehele looptijd van de hypotheek te duren. Het kan dus best zijn dat de rentevaste periode korter is dan de looptijd van de hypotheek. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente. Een enkele keer komt het voor dat de rente voor een langere looptijd niet hoger is dan de rente voor een korte looptijd.

Rente mix: hypotheek met variabele rente en rentevast periode

Je hoeft niet perse voor een rentevaste periode te gaan. Er is ook een mogelijkheid voor een rente mix. Hierbij zijn er meerdere rentevaste periodes. Bijvoorbeeld een mix tussen een hypotheek met een variabele rente en een hypotheek met een rentevast periode van vijftien jaar. In praktijk komt dit echter niet vaak voor.

Aflopen rentevast periode

Loopt jouw rentevaste periode af? Dan is het tijd om weer afspraken te gaan maken over de rente. De hypotheekverstrekker stuurt je een aantal maanden voordat de periode afloopt een verlengingsvoorstel. Afhankelijk van de huidige markt kunnen de rentes hoger of lager liggen dan de rente die je destijds hebt vastgezet. Bij dit verlengingsaanbod kan het zijn dat de rente nog verder daalt tot het einde van de looptijd van jouw huidige rentevast periode. De hypotheekverstrekker is dan niet verplicht om deze lagere rente ook aan te bieden, hoewel sommige aanbieders dit wel doen. Stijgt de rente echter in deze periode, dan wordt dit nooit aan jou doorberekend. Uiteraard kun je zelf ook bij andere hypotheekverstrekkers informeren voor andere aanbiedingen.

Hypotheekadvies over rentevast periode

Loopt jouw rentevaste periode af of ga je een nieuwe hypotheek aanvragen? Laat je dan door een adviseur informeren over wat er in jouw persoonlijke situatie het beste is. Hier kun je een oriënterend gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur.

Meer interessante pagina's: Actuele hypotheekrente - Online hypotheek berekenen - Nationale Hypotheek Garantie

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage


 

Afbeelding: woning met geld van Michael Wick/ Shutterstock.com