Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Rente leningen

Misschien heb je je wel eens afgevraagd hoe de hoogte van de rente van een lening wordt vastgesteld. Dit is namelijk van verschillende factoren afhankelijk:

  • de inkoopkosten van geld;
  • de risico-opslag;
  • de winstmarge-opslag;
  •  de marketing- en administratiekostenopslag;
  • de hoogte van de lening.

De inkoopkosten van geld

Kredietverstrekkers hebben verschillende manieren om aan geld te komen. Ze kunnen klanten de mogelijkheid bieden om een spaarrekening te openen en het geld dat hierop staat vervolgens weer uitlenen aan anderen. Een andere mogelijkheid is dat ze zelf geld lenen bij beleggers of bijvoorbeeld bij de Europese Centrale Bank. Dit kost de kredietverstrekker dus zelf ook geld, want ook zij moeten hun lening met rente terugbetalen.

De risico-opslag

Alle kredietverstrekkers lopen natuurlijk het risico dat een lening niet wordt terugbetaald. Om dat risico af te dekken, rekenen ze bij ieder krediet een opslag. Zo hebben ze geld achter de hand voor niet terugbetaalde leningen. Soms kiezen kredietverstrekkers ervoor om niet voor iedereen een gelijke rente te vragen, maar bij de risicoanalyse rekening te houden met het profiel van de aanvrager. Hierbij kijken ze naar leeftijd, dienstverband en type woning. De ervaring leert namelijk dat bij bepaalde mensen het risico op betalingsproblemen groter is dan bij andere.

De winstmarge-opslag

Kredietverstrekkers zijn commerciële bedrijven die winst willen maken. Daarom rekenen ze een extra opslag, zodat ze hun winstmarge kunnen veiligstellen.

De marketing- en administratiekostenopslag

Alle kosten die een kredietverstrekker maakt, worden doorberekend aan de klant. Dit geldt dus ook voor alle kosten die worden gemaakt in het kader van marketing (reclame) en administratie.

De hoogte van uw lening

Hoe hoger de lening, hoe lager de rente. Dit is wettelijk verplicht, omdat kredietverstrekkers anders meer zouden verdienen aan hogere leningen en dit dan wellicht ook vaker zouden adviseren. Consumind Finance kan ervoor zorgen dat het rentepercentage van jouw huidige leningen omlaag gaan. Zo bespaar je een hoop geld. 

Ga terug naar de lenen homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

Afbeelding: rente leningen van Stasique/Shutterstock.com