Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Trendbreuk in rente persoonlijke lening: de rente stijgt weer


Heb jij een persoonlijke lening afgesloten? Dan heb je tot voor kort jarenlang kunnen profiteren van een lage rente. Inmiddels zijn voor het eerst sinds jaren de rentes op persoonlijke leningen weer toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van Geld.nl.


Met het onderzoek, vergeleek de website Geld.nl 450 financiële producten, aangeboden door twintig aanbieders. Sommige kredietverleners hebben hun rentes dit jaar al verhoogd (op diverse kredieten, van 10.000 tot 50.000 euro).

Een storting

Voor een persoonlijke lening geldt een vooraf vastgesteld(e) leenbedrag, looptijd en rente. Het geleende bedrag krijg je in een keer op je rekening gestort, zodat je in de gelegenheid bent direct iets ervan te kunnen kopen. Een persoonlijke lening wordt bijvoorbeeld afgesloten voor de aanschaf van een nieuwe auto. Een doorlopend krediet werkt anders. Daarbij kun je zelf kiezen wanneer je hoeveel laat storten.

Stijgende rente opvallend

Besluit je nu een lening van 50.000 euro met een looptijd van 60 maanden af te sluiten? Dan betaal je gemiddeld 5,35 procent rente (in vergelijking 5,19 procent in januari). Het lijkt een klein verschil, maar wanneer je het verschil berekend over de hele looptijd, kan het oplopen tot enkele honderden euro’s. De rentes op spaargeld en hypotheken dalen nog steeds. Dat de rente op een persoonlijke lening wel stijgt, is daarom opvallend. Die stijging komt door de concurrentie. Puur om de concurrentie op de rente aan te gaan, lijden diverse kredietverstrekkers verliezen. Om dat te laten omkeren, stijgen de rentes nu weer een beetje. Ook strengere eisen van toezichthouder Autoriteit Financiële Markten, die zorgen voor meer werk voor de kredietverstrekkers, hebben een einde gemaakt aan de rentedaling.