Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Steeds vaker aanbod hypotheek zonder advies

Klinkt dat aantrekkelijk? Een hypotheek afsluiten zonder advies in te winnen van een hypotheekadviseur? Het komt steeds vaker voor. Maar let wel op dat je de laagste rente kunt kiezen.

Volgens online hypotheekadviseur Hypotheek 24 steeg het aantal 'doe-het-zelvers' in bijna drie jaar tijd met ongeveer 50 procent. Dit aantal is inclusief de aanvragen online. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) meldt dat inmiddels ongeveer 9 procent van alle huizenkopers de hypotheek online regelt.

Execution only

Hypotheek zonder advies wordt ook wel execution only genoemd. Alleen de uitvoering. Je stelt zelf de hypotheek samen en doet de aanvraag. Daarna voert de geldverstrekker je aanvraag uit; die controleert het en maakt de hypotheekofferte op. Vervolgens regel jij op tijd de benodigde documenten.

De overheid noemt een hypotheek een complex financieel product. Dit betekent dat advies verplicht is als je een hypotheek afsluit. Voor mensen die veel van hypotheken weten, wordt een uitzondering gemaakt. Zij kunnen een hypotheek afsluiten zonder advies. Wel is vooraf een kennis- en ervaringstoets verplicht. De uitslag daarvan is niet bindend. Wie niet slaagt voor de toets, kan een hypotheek afsluiten zonder advies, maar dit wordt afgeraden.

Consumind brengt je gratis in contact met een onafhankelijke hypotheek adviseur bij jou in de buurt. Zo kun je zelf bepalen of je gebruik wilt maken van een adviseur of toch zelf aan de slag wilt! 

Oorzaken

Steeds meer partijen bieden hypotheken zonder advies aan. Hoewel niet iedereen erin geïnteresseerd is – uit een eerder onderzoek van De Hypotheker bleek dat jonge starters bij zo'n grote financiële verbintenis liever advies willen dan het zelf willen regelen – is de aandacht ervoor gegroeid. Dit komt doordat hypotheken steeds eenvoudiger worden: Je kunt tegenwoordig als starter alleen nog maar kiezen tussen lineair of annuïtair. Daarnaast is het inzichtelijker nu je de kosten voor hypotheekadvies direct van je adviseur te zien krijgt en zelf betaalt. Eerder kreeg je alleen de totaalrekening van de bank gepresenteerd. Verder is het tegenwoordig alleen mogelijk tot 100 procent van je woningwaarde te lenen.

Kanttekeningen

Bij een hypotheek zonder advies zijn enkele kanttekeningen te plaatsen. Je kunt al gauw zo'n 750 tot 1000 euro besparen. Echter, dan moet je wel voor de laagst mogelijke hypotheekrente kiezen. Een renteverschil van 0,3 procent op een hypotheek van 250.000 euro kost je het eerste jaar 750 euro. Reken maar uit als je deze rente 20 jaar vast zet.

Volgens researcher MoneyView, die de totale kosten tijdens de eerste volledige rentevaste periode onderzocht (van vier verschillende casussen), is het kostenvoordeel bij een hypotheek zonder advies beperkt: maximaal 384 euro verschil tussen de goedkoopste hypotheek zonder advies en een met advies. Dit gaat om de kostenvoordeel gedurende de totale eerste rentevaste periode  van 10 of 20 jaar. Het voordeel bij aanvang van de hypotheek is groter. De vraag is of dit opweegt tegen de kennis en ervaring van een hypotheekadviseur. In contact komen met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt? Consumind helpt je daar graag bij!