Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Private leaseauto van invloed op je hypotheek

Je wilt een nieuwe auto, zodat je weer makkelijk van a naar b komt en op autovakantie kan gaan naar de Costa del Sol. Je denkt daarbij aan een private lease auto; aangezien dat steeds populairder wordt ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden. Private lease heeft veel voordelen, maar ook wat haken en ogen.

Voordeel private leaseauto

Het prettige aan private lease is dat je niet in 1 keer een grote zak met geld op tafel hoeft te leggen, je betaalt in plaats daarvan maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van de auto, verzekering en onderhoud. En natuurlijk betaal je zelf voor het tanken. Het afgelopen jaar is er ten opzichte van 2015 een verdubbeling geweest van private leasecontracten. Velen zien de positieve eigenschappen van een private leaseauto.

Scherpere regels private leaseauto en hypotheek

Wat soms wordt vergeten is dat er op dit moment scherpe regels zijn rondom een hypotheek. Ben je van plan binnenkort ook een andere huis te kopen? Dan is het verstandig hier rekening mee te houden. Private lease wordt sinds 1 juli als een lening gezien en daardoor ook geregistreerd bij het BKR als operationele lease, code OA.

Van de maandlast zien ze 65% als financiering en 35% voor de verzekering en onderhoud van de auto. Het onderdeel financiering verlaagt de maximale hypotheek die je kan krijgen, 2% van de leensom wordt namelijk als last genoteerd.

Voorbeeld invloed private leaseauto en maximale hypotheek

Stel je kunt maximaal € 180.000 aan hypotheek krijgen, waarvan de maandlast €850,- is. Je hebt ook een 3-jarig private leasecontract van € 400 per maand. Het financieringsdeel is dan: €400 x 36 maanden= €14.400 x 65%=  €9.360,- Van dit bedrag wordt weer 2% gebruikt om de last te berekenen, dat is dus: € 9.360 x 2%= €187,20.

Dankzij je private leasecontract daalt je maximale hypotheek per maand van €850 naar €662,80 (€850 - € 187,20). Afhankelijk van je overige lasten kan dit bedrag nog lager worden.

Dus ben je van plan om binnenkort een nieuwe woning te kopen? Dan kun je beter overwegen om toch zelf een auto aan te schaffen, want de lasten hiervoor worden niet meegenomen in een hypotheek berekening.

Wil je hypotheekadvies? Wij brengen je graag in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur. Prettig geregeld. 

Meer interessante pagina's: Alles over hypotheken - Hoeveel kan ik lenen voor een huis - Alles over een hypotheekadviesgesprek - Hypotheek afsluiten met BKR registratie

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage
 

Afbeelding: private leaseauto invloed op je hypotheek van PathDoc/Shutterstock.com