Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek via adviseur vaak goedkoper

Er zijn verschillende manieren waarop je een hypotheek kunt afsluiten. Dit kun je rechtstreeks bij de bank doen, maar ook via een hypotheekadviseur. Uit onderzoek van de Hypotheekbond is gebleken dat het afsluiten van de hypotheek via een adviseur vaak voordeliger is dan rechtstreeks bij de bank.

Hogere rente bij hypotheek via bank

Uit het onderzoek is gebleken dat huizenkopers die via de bank een nieuwe hypotheek hebben afgesloten, ruim 0,67% meer rente betaalden dan de scherpste aanbieder. Huizenkopers die via een onafhankelijke hypotheek adviseur de hypotheek hebben afgesloten betaalde maar 0,30% meer hypotheekrente dan de laagst mogelijke rente. Dit zou veroorzaakt worden doordat de beschikbare hypotheken niet makkelijk toegankelijk zijn voor de consument.

76% van de consumenten kan duizenden euro’s besparen op de hypotheek

76% van de huiseigenaren koos op het moment van het afsluiten voor een duurdere hypotheek dan de voordeligste op de markt. Zij kunnen nog tot wel 0,3% besparen op de hypotheek. Dit lijkt weinig, maar op het totale bedrag van de hypotheek zijn dit duizenden euro’s.

Dat er zoveel bespaart kan worden, heeft te maken met het selectieve distributiebeleid van geldverstrekkers. Geen enkele partij biedt toegang tot alle hypotheken. Daarnaast kiezen consumenten liever voor een bekende naam of hun eigen bank dan voor een nieuwe, kleinere hypotheekaanbieder. Een bank kijkt alleen maar naar het eigen product en niet naar wat andere aanbieden.

Onafhankelijke hypotheekadviseur goedkoper dan bank

Veel consumenten denken dat het afsluiten van een hypotheek via een onafhankelijke hypotheekadviseur meer kost dan via de bank. Dit is theorie ook zo. Een hypotheek adviseur rekent voor advies zo’n 800 euro meer dan een bank. Maar verkijk je hier niet op. Als je een hypotheek bij een bank neemt waar je 0,7% meer rente betaalt voor dan voor een hypotheek via een onafhankelijke hypotheekadviseur, kost je dat zo’n 14.000 euro in 10 jaar extra (huiswaarde €200.000). De kosten voor een hypotheekadviseur zijn dan te verwaarlozen in vergelijking met de extra kosten van de bank.

Daarnaast kan een onafhankelijke hypotheekadviseur ook meerdere hypotheken voor je bekijken en letten op de looptijdrente en de risico-opslag. Sommige hypotheken hebben namelijk in de voorwaarden staan dat je rentepercentage zakt wanneer de waarde van je huis toeneemt. Dit is de risico-opslag. Daarnaast adviseert een onafhankelijke hypotheekadviseur je op basis van jouw situatie en wensen. Wil jij een hypotheek die je vanwege de rentestand of voorwaarden voor een langere periode wilt vastzetten? Dan kan de hypotheekadviseur hier zijn zoektocht naar de juiste hypotheek op baseren.

Kom in contact met een onafhankelijke hypotheekadviseur

Uit het onderzoek kunnen we concluderen dat het voordeliger is om gebruik te maken van een onafhankelijke hypotheekadviseur die meerdere hypotheken bekijkt. Consumind brengt je graag in contact met een adviseur bij jou in de buurt voor een oriënterend hypotheekgesprek.