Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

DUO-verklaring maakt verzwijgen studieschuld voor hypotheek moeilijker


Eerder is al duidelijk geworden dat veel oud-studenten hun studieschuld verzwijgen bij de aanvraag van een hypotheek. Dat moet volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) moeilijker worden. Ze wil dat er een schuldverklaring van Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) komt, die banken inzicht geeft over een eventuele studieschuld.


DUO is bezig met aanpassingen in het systeem om het mogelijk te maken de schuldverklaring actief op te vragen. Omdat de studieschuld niet wordt doorgegeven aan het BKR (bij DUO staat de lening geregistreerd), kunnen oud-studenten een dergelijke lening makkelijk verzwijgen. Daarnaast vragen hypotheekverstrekkers niet altijd expliciet naar een eventuele studieschuld. Terwijl de schuld veel invloed heeft op het maximale hypotheekbedrag. Deze valt veel lager uit (denk aan een vermindering van 2,2 keer de studieschuld), wanneer je de studieschuld bekend maakt. Bij verzwijgen, ontstaan er te hoge maandlasten, waardoor risico’s oplopen. Wanneer bij betalingsproblemen blijkt dat je bij de hypotheekaanvraag gelogen hebt over een eventuele studieschuld, kan de Nationale Hypotheek Garantie vervallen. Om de risico’s voor oud-studenten te verminderen, gaat DUO gewaarmerkte overzichten aanbieden waarop de hoogte van de studieschuld wordt weergegeven. Hypotheekverstrekkers kunnen klanten om deze uittreksels verzoeken.

Minder invloed

Op dit moment zijn er ongeveer 1 miljoen Nederlanders met een studieschuld. Die schuld is gemiddeld circa 15.000 euro. Vergelijkingssite Independer ontwikkelde een interactieve kaart, waarmee de impact van een studieschuld op een hypotheekaanvraag in kaart wordt gebracht, gebaseerd op 104 verschillende situatie-profielen. Minister Ollongren wil zich ervoor inzetten dat de invloed van een studielening op de hypotheek kleiner wordt. Ze wil dat banken kijken wat oud-studenten al hebben afgelost. Momenteel is het oorspronkelijke schuldbedrag uitgangspunt. Is de schuld al bijna afbetaald? Dan wil de minister graag dat de studielening helemaal geen invloed op de hypotheekaanvraag kan uitoefenen.