Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

BKR is watching you!

Sinds dit jaar heeft bijna elke Nederlander een vermelding in het ­register van het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Tot vorig jaar stonden alleen leningen, kredieten en schulden van in totaal 8,4 miljoen inwoners vermeld in de databank. Dit jaar kwamen daar 3,5 miljoen consumenten bij, nadat het BKR ook kleine kredieten begon bij te houden. Wat weet het BKR allemaal van ons?

Vuistregels

Rood staan kan sinds dit jaar ­ingrijpende gevolgen hebben voor het verkrijgen van een hypotheek. Je hoeft er niet eens echt voor in de min te staan. Een vuistregel is: elke €500 die iemand in de min mag staan, leidt tot €2800 minder hypotheek. Een stel waarvan beide partners rood mogen staan, kan nog minder lenen. Ook ouderen die hun woning levensloopbestendig willen verbouwen en hiervoor krediet zoeken, krijgen ermee te maken.

Ook de maandelijkse limiet van een creditcard, voor velen €500, kan worden opgenomen in de databank. Kaarten die gespreide afbetaling in meerdere termijnen toestaan, krijgen automatisch een registratie. Winkelpassen of een afbetaling bij een verzendhuis worden tevens geregistreerd.

Particuliere leasecontracten worden ook geregistreerd bij het BKR, dat 65% van het maandbedrag beschouwt als lening. Telefoons boven een bedrag van € 250 die op afbetaling worden aangeschaft worden ook beschouwt als een vorm van kredietverstrekking. Wie als (groot)ouder borg staat voor een hypotheek van een (klein)kind, loopt bij het BKR kans op een negatieve ­aantekening wanneer het (klein)kind de financiële verplichtingen niet nakomt en de borgverleners ook niet betalen.

Risico’s

Het BKR houdt in opdracht van de overheid bij welke financiële verplichtingen consumenten zijn aangegaan. De kredietspeurneuzen bewaren gegevens over persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, aankopen op afbetaling en achterstanden bij de hypotheek. Verder staan schuldsaneringen geregistreerd, maar ook private-leasecontracten.

De AFM controleert of kredietverstrekkers hun meldingen tijdig doorgeven aan het BKR. De strengere ­registraties die sinds dit jaar ­gelden, zijn een gevolg van de nieuwe Europese schuldenrichtlijn, die moet voorkomen dat consumenten in problemen raken door hoge schulden.

Positieve vermelding

Een vermelding bij het BKR hoeft niet per se slecht uit te pakken. Wie weleens rood staat maar deze schuld altijd netjes op tijd aflost krijgt een positieve vermelding achter zijn naam. Hetzelfde geldt voor wie de uitgaven van een creditcard aan het einde van de maand ­keurig afrekent. Volgens het BKR staat 91% van de Nederlanders ‘positief’ geregistreerd. Een positieve registratie kan zelfs leiden tot een hoger hypotheekbedrag.

Uitgummen moeilijker

Het Bureau Krediet Registratie heeft het dit jaar moeilijker gemaakt om registraties op verzoek van consumenten te schrappen. Voorheen konden uitleners van geld op verzoek van hun leners nog registraties van andere schulden ongedaan maken bij het BKR. Het BKR heeft de drempels tegen het uitgummen van een registratie verhoogd toen bekend werd dat commerciële bureaus zich lieten betalen door consumenten om hun registratie te laten verwijderen.

Terechte registraties kunnen nu helemaal niet meer ongedaan worden gemaakt. Onterechte vermeldingen, bijvoorbeeld wanneer een telefoonwinkel een foute melding heeft doorgegeven, kunnen alleen worden gewist met een berg aan documentatie.

Benieuwd waarvoor u allemaal geregistreerd staat? Via de website van het BKR kunt u zelf uw gegevens opvragen. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen en de kosten hiervoor variëren.