Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hypotheek oversluiten via adviseur

Misschien wil je de hypotheek oversluiten omdat je lagere maandlasten wil, omdat de rentevaste periode afloopt of omdat je van plan bent om te gaan verbouwen. Wat de reden ook is, ga eerst in gesprek met een hypotheekadviseur. De adviseur bekijkt samen met u of het verstandig is om de hypotheek over te sluiten. Het is namelijk niet altijd een goede keuze en in sommige gevallen kan het je zelfs een boete opleveren.Vraag hier een oriënterend hypotheekgesprek aan met een hypotheekadviseur, zodat je een weloverwogen keus kunt maken.

Aflopen van de rentevast periode

Als de rentevaste periode afloopt, dan moet jouw hypotheekverstrekker je drie maanden van te voren een nieuw renteaanbod doen. Vindt je ergens anders een beter aanbod, dan kun je ervoor kiezen om naar een andere aanbieder over te stappen. Je hypotheekverstrekker mag dan geen boete geven, maar je kunt wel geconfronteerd worden met andere kosten. Bij sommige hypotheekverstrekkers kun je de rente van de nog lopende rentevast periode middelen: de rente die je hebt vastgezet wordt dan gemiddeld met de rente die op dat moment geldt. Dat kan je een voordeel opleveren op het moment dat de rente lager is dan de rente die je hebt vastgezet. Kun je dit met jouw hypotheekverstrekker afspreken, dan betaal je alleen administratiekosten.

Zelfde hypotheekvorm bij andere hypotheekverstrekker

Wil je dezelfde hypotheekvorm behouden, maar wel overstappen naar een andere hypotheekverstrekker? Dat kan en je kunt dan nog steeds gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Als je destijds hebt gekozen voor een aflossingsvrije hypotheek, dan kun je deze dus overzetten naar een andere hypotheekverstrekker, zonder dat je hypotheekrenteaftrek komt te vervallen. Wel geldt dat de aflossingsvrije hypotheek niet méér mag zijn dan vijftig procent van de marktwaarde van de woning. Is het wel hoger, dan moet je voor dat deel van de hypotheek kiezen voor een hypotheek waarbij je aflost. Uiteraard beoordeelt de nieuwe hypotheekverstrekker of ze je de hypotheek kunnen aanbieden. Mocht het zijn dat de woning minder waard is dan de hypotheek, dan kunnen ze de aanvraag afwijzen. Over het algemeen is het niet zinvol om van hypotheekverstrekker te wisselen als je een (bank)spaarhypotheek hebt. Je bruto maandlasten blijven dan namelijk gelijk, wat geen voordeel voor je oplevert.  

Let op: Als je wisselt van hypotheekverstrekker, dan zijn hier meestal wel kosten aan verbonden en in sommige gevallen een boete. Laat je daarom van tevoren goed informeren.

Hypotheekvorm wijzigen

Voor het omzetten van de hypotheekvorm gelden verschillende regels. Wil je de hypotheek omzetten en gebruik blijven maken van de hypotheekrenteaftrek? Dan kun je alleen kiezen voor een vorm waarbij je aflost: een lineaire- of annuïteitenhypotheek. Omdat jouw persoonlijke situatie hierdoor verandert, is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Die kan je alle voor- en nadelen uitleggen en bekijken of het verstandig is om over te stappen op een andere hypotheekvorm.

Boete vanwege oversluiten hypotheek

Sluit je de hypotheek over tijdens de rentevaste periode? Dan kan de hypotheekverstrekker je een boete geven. In sommige gevallen is dat prima, want het kan zijn dat de nieuwe maandlasten zoveel lager liggen, dat het boetebedrag snel is terugverdiend. Om de hoogte van de boete te bepalen, kijkt de hypotheekverstrekker naar de rente die op dat moment geldt en hoelang de looptijd van jouw hypotheek nog is. Daarnaast worden in het boetebedrag de kosten voor advies, taxatiekosten, hypotheekaktekosten en de eventuele kosten voor Nationale Hypotheek Garantie verwerkt. Het kan zijn dat je hiervoor extra geld moet lenen. Over het extra geleende deel kun je geen rente aftrekken. Leen je er niet extra voor, dan zijn deze kosten wel aftrekbaar.

Meer interessante pagina's: Kosten hypotheek oversluiten - Hoeveel hypotheek kan ik krijgen? - Actuele hypotheekrente

Ga terug naar de hypotheken homepage
Ga terug naar de Consumind Finance homepage

 

 

Afbeelding: hypotheek oversluiten van LDprod/ Shutterstock.com