Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wijzigingen energie in 2019


In 2019 gaan we opnieuw fors meer betalen voor energie. Dat komt door stijgende prijzen van grondstoffen en hogere energiebelastingen. Dat heeft zowel te maken met de tarieven van energieleveranciers als met belastingen en heffingen van de overheid. De leveranciers zullen in 2019 hogere prijzen berekenen aan hun klanten omdat zij zelf meer betalen voor het inkopen van gas en elektriciteit. De olieprijs is gestegen en ook CO2-rechten zijn duurder geworden. De tarieven van energiecontracten liggen voor 2019 meer dan 30 procent hoger dan het jaar daarvoor.

Wijzigingen 2019

Door de wijzigingen van het kabinet betalen we voor sommige posten juist meer in 2019. Hierdoor zullen huishoudens rekening moeten houden met een extra kostenpost van ongeveer €130 tot €150. Bij grote woningen of woningen die niet zo goed geïsoleerd zijn, moet je zelfs rekening houden met een stijging van meer dan €200 per jaar! Ze komen ons echter op sommige vlakken ook juist tegemoet. We vertellen je graag alles over de wijzigingen voor de kosten van energie in 2019.

Vervuilende energie wordt duurder

Een van de belangrijkste punten binnen het Belastingplan 2019 is dat vervuilende energie hoger belast gaat worden. Hierdoor gaan mensen per 1 januari 2019 meer betalen voor hun gasverbruik. Huishoudens zullen vanaf het begin van het jaar 3 eurocent meer energiebelasting gaan betalen per verbruikte m3 aardgas. Bij een gemiddeld gasverbruik van 1500 m3 aardgas per jaar komt dit dus uit op een extra kostenpost van €45. Maar verbruik je meer gas omdat je een groot huis hebt of een huis dat matig is geïsoleerd? Dan kan de energierekening nog een stuk hoger uitvallen. Met een vrijstaand huis verbruik je jaarlijks al snel 2500 m3 gas wat neerkomt op een prijsstijging van €75. 

Elektriciteit minder belast

Om alternatieve verwarmingstechnieken zoals de warmtepomp aantrekkelijker te maken verlaagt het kabinet de energiebelasting over elektriciteit. Dit houdt concreet in dat je vanaf volgend jaar 0,72 eurocent minder belasting betaalt per verbruikte kWh stroom. Bij een gemiddeld stroomverbruik van 3500 kWh per jaar zal men hierdoor ruim €25 minder aan belasting betalen.

Heffingskorting 2019

Naast de belastingen zal ook de heffingskorting op de energiebelasting gewijzigd worden. De heffingskorting is een jaarlijkse korting op de energiebelasting die bedacht is om de basishoeveelheid energie die men nodig heeft om te leven niet te belasten. Aangezien het kabinet van mening is dat mensen zouden moeten kunnen leven met minder energieverbruik daalt deze heffingskorting van €373,33 naar €311,63 (inclusief BTW). Hierdoor betalen we voor energieaansluitingen met een verblijfsfunctie bijna €62 meer belasting.

Heffing Opslag Duurzame Energie

De Opslag Duurzame Energie is een extra heffing die energieverbruikers betalen over elke verbruikte kWh stroom en kubieke meter aardgas. Hiermee wil de overheid Nederlanders stimuleren om minder energie te verbruiken. Daarnaast wordt een deel van de heffing gebruikt voor duurzame energieprojecten. Door de stijging van de tarieven zal een gemiddeld huishouden hiervoor ongeveer €50 meer kwijt zijn aan de energierekening.

Problematiek in België

Naast dit probleem kan ook de stroomproblematiek in België zorgen voor hogere energieprijzen in Nederland. Momenteel is slechts één van de zeven kernreactoren in België actief waardoor de kans op een stroomtekort daar erg groot is. Om deze reden heeft de Belgische Minister van Energie, Marie-Christine Marghem, onder andere Nederland gevraagd om te helpen wanneer België kampt met een stroomtekort. Wanneer dit zal plaatsvinden zal de vraag naar stroom sterk toenemen terwijl het aanbod gelijk blijft. Hierdoor is de kans groot dat de prijs per kWh zal stijgen.

Continue prijsstijgingen

Ondanks het feit dat de belasting over stroom daalt is de kans groot dat stroom per 1 januari toch duurder wordt. De oorzaak van deze stijging is de continue prijsstijgingen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit. Vanaf begin 2018 tot en met juli kosten een megawattuur (MW) stroom op de groothandelsmarkt gemiddeld €48. In augustus steeg de prijs naar €58. Dit is een zeer forse stijging aangezien de prijs een jaar eerder nog op €33 lag. Door deze stijging zullen energieleveranciers flink meer gaan betalen voor het inkopen van stroom, iets wat ongetwijfeld zal verwerkt worden in de nieuwe tarieven voor 2019.

Vergelijk energieleveranciers

Wil je niet te veel betalen, dan is het verstandig om energie te vergelijken. Overstappen naar een andere leverancier is niet moeilijk. Je moet alleen weten welke stappen je moet  nemen. Om het je makkelijk te maken, hebben wij die voor je op een rij gezet. En anders laat je ons de overstap regelen. Makkelijker kan niet!