Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Zonne-energie steeds meer in trek

Wereldwijd, inclusief in Nederland, neemt zonne-energie een steeds grotere vlucht. De investeringen groeiden in 2017 met 18 procent naar meer dan 130 miljard euro. Daarmee is veel meer geïnvesteerd in zonne-energie dan in een andere energie-technologie. Dit blijkt uit een VN-rapport.

Aan investeringen in hernieuwbare energie werd in 2017 in totaal 227 miljard euro uitgegeven. Nieuwe investeringen in kolen en gas worden geschat op 83 miljard euro. Verschillende vormen van hernieuwbare energie, zoals zonne-energie, biomassa en wind, produceerden vorig jaar samen ruim 12 procent van de elektriciteit wereldwijd. Het overige wordt opgewekt uit fossiele brandstoffen. 

Ik wil groene energie >

Goedkoper en zeker

Uit het VN-rapport blijkt dat de sterk dalende prijzen voor zonne-energie (steeds goedkopere zonnepanelen, die tegenwoordig vooral uit Vietnam komen) deels voor het stijgende aantal duurzame investeringen zorgt. In Nederland daalde in 2017 de prijs voor zonnepanelen met bijna 25 procent. Volgens Milieu Centraal kostte in 2007 een paneel gemiddeld ongeveer 1280 euro. Vorig jaar betaalde je voor een vergelijkbaar zonnepaneel gemiddeld 440 euro. Een andere, belangrijkere, reden voor de snelle groei van plaatsing van zonnepanelen, is het mooie en zekere rendement dat je met zonnepanelen kunt behalen. Volgens Milieu Centraal is het rendement op zonnepanelen voor particulieren ongeveer 6 procent per jaar. De investering is daarmee in ruim 6 jaar terug te verdienen.

Salderingsregeling

Bovenstaand 'terugverdienplaatje' is gebaseerd op de salderingsregeling, die op dit moment nog geldig is. Deze regeling houdt in dat elke kilowattuur die de paneelbezitter niet meteen zelf gebruikt, kan worden teruggeleverd aan het net. Voor die stroom krijgt de paneelbezitter net zoveel als hij zelf betaalt voor een kilowattuur.

Steeds meer zonnestroom verwacht

Netbeheerder Tennet verwacht dat in de komende tien jaar zonnestroom steeds meer deel gaat uitmaken van de Nederlandse energievoorziening. Eind februari 2018 presenteerde de organisatie jaarcijfers, waarmee ingeschat werd hoe diverse energiebronnen zich zullen ontwikkelen. Daaruit blijkt dat in 2032 de zon meer capaciteit om op te wekken zal hebben dan alle windmolens samen op zee en andere energiebronnen.

Wil jij ook gebruik maken van zonne-energie? Stap dan over naar een energieleverancier met volledig groene stroom. Je maakt dan gebruik van energie opgewekt door de zon óf wind. 

Ik wil groene energie >