Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Woon jij straks in een gasvrije woning?

Het wordt al vaker besproken in de regering en in het energieakkoord, maar Nederlandse huishoudens zullen er de aankomende jaren aan moeten geloven. Alle huizen in Nederland zullen gasloos worden en straks worden verwarmd door elektriciteit of stadverwarming. Het overschakelen op andere energiebronnen dan aardgas in huizen, is een gigantische opgave, maar wel haalbaar volgens netbeheerder Stedin.

Bestaande woningen voor 2050 aardgasvrij

Alle bestaande woningen in Nederland zullen er aan moeten geloven, want in 2050 zal er geen huis in Nederland meer voorzien zijn van een gas aansluiting. Dit is de manier waarop Nederland de CO2-uitstoot kan verminderen. Met 7,6 huishoudens in Nederland betekent dit dat er ongeveer 18.000 woningen per maand gasvrij gemaakt moeten worden. Een gigantische klus, maar voor netbeheerder Stedin niet onhaalbaar. Om te beginnen zal de nieuwbouw geen gas aansluiting meer krijgen en door middel van stadsverwarming worden verwarmd.

Start wordt gemaakt in Utrecht Overvecht

In heet aankomende jaar zullen ruim 7000 woningen in Utrecht Overvecht van het gas worden afgehaald. De bewoners zullen dan andere manieren moeten vinden om te koken en hun huis te verwarmen. Overigens is er verder nog veel onduidelijkheid over de manier waarop de huizen in Nederland gasvrij gemaakt worden. Hoe het financieel geregeld gaat worden en welke technieken er gebruikt gaan worden blijft nog een raadsel.

Gemeentes beginnen dan ook met proefprojecten om inwoners te wijzen op alternatieven. Wanneer zij iets gaan veranderen aan hun huis zoals de keuken, doen zij er verstandig aan om alvast te kijken hoe ze dit gas vrij kunnen organiseren. Hiermee besparen zij alvast eventuele kosten voor de toekomst uit en zijn zij goed voorbereidt op de komende veranderingen.

Verlaag je energiekosten

Het duurt dus nog wel even voordat alle woningen in Nederland volledig gasloos worden. Het is wel belangrijk om de kosten van je energierekening tot die tijd zo laag mogelijk te houden. Start daarom een energie vergelijk om te besparen op je tarieven voor gas en stroom. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt.