Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat voor een invloed heeft de zomertijd op ons energieverbruik?

Het is weer lente en dat betekent: terug naar de zomertijd! Maar waarvoor dient het eigenlijk? De zomertijd is in 1977 in het leven geroepen om energie te besparen door te bezuinigen op de verlichting. Ondanks dat we een uurtje korter kunnen slapen, zitten er dus voordelen aan de zomertijd. Wij zochten voor je uit welke.

Zomertijd en ons energieverbruik

Het is lastig om te meten of de zomertijd daadwerkelijk invloed heeft op het elektriciteitsverbruik. Het is simpelweg niet mogelijk omdat er honderden factoren zijn waar rekening mee gehouden moet worden. Wél kunnen we een voorspelling doen aan de hand van het gebruik van huishoudelijk apparatuur, verlichting en de verwarming.

Minder verlichting en huishoudelijk apparatuur

De dagen worden langer en dus blijven de lampen langer uit. Kinderen spelen langer buiten en zelf zal je ook langer buiten doorbrengen. Hierdoor daalt het energieverbruik aanzienlijk. In de zomer maak je namelijk minder gebruik van huishoudelijk apparatuur zoals de tv, laptop of gameconsoles.

Verwarming lager maar de airco hoger

Aan het begin van de zomertijd zal de verwarming nog niet veel lager worden gezet. Overdag is zorgt het lente weer voor een aangename temperatuur, maar de avonden zijn nog koud. Daarom kun je de verwarming beter 1 of 2 graden lager zetten. Vooral in de warmere periode zal je de verwarming niet tot nauwelijks aan hebben staan. Je kunt gebruik maken van de warmte van de zon. Terwijl jij de verwarming lager zet en de koelte opzoekt zal je toch gebruik maken van een ventilator of een airco. Dit zijn de grootste energiesleurpers onder de huishoudelijke apparaten. Je bespaart dus op je gaskosten, maar aan de andere kant komt het dubbel zo hard terug bij je energieverbruik.

Vergelijk energieleveranciers in warmere periode van het jaar

Of de zomertijd echt invloed heeft op ons energieverbruik zullen we waarschijnlijk nooit precies weten. Wat wij bij Consumind wel weten is dat het loont om ook in de warmere periode van het jaar de energietarieven te vergelijken. Zo betaal jij ook in de zomer niet teveel, bespaar je op de energiekosten én heb je ook nog eens lage tarieven voor de winter waardoor je ook aankomende winter niet te veel betaalt. Vergelijk en bespaar direct op je energiekosten.