Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Wat als straks de energieprijzen weer dalen?

Gasprijs

We hebben nog altijd te kampen met hoge energieprijzen. Door de spanningen tussen Rusland en Oekraïne is het nog onzeker of we snel een daling kunnen verwachten. Europa is namelijk erg afhankelijk van Russisch gas. Sinds de piek eind 2021 is de gasprijs per m³ gas met 60% gezakt. Betekent dit dat de energiecrisis net als de coronacrisis aan zijn eind komt?

Energieprijs daalt

Een relatief zachte winter en schepen met vloeibaar gas uit het Midden-Oosten zorgen ervoor dat de gasprijs weer wat is gedaald. Dit zorgt ervoor dat energiemaatschappijen weer rustig aan beginnen met het aanbieden van contracten. De afgelopen periode waren en namelijk nauwelijks vaste contracten aan te gaan als consument. Nu de lente in het zicht is en het warmer wordt, gaan we minder gas gebruiken om onze huizen te verwarmen. Dit zorgt ervoor dat de prijs daalt. De ontwikkeling van de gasprijs is te zien in onderstaande afbeelding.

Gasprijs

Lage energieprijzen ook een risico

Het is alweer een tijdje geleden dat er een energiemaatschappij is omgevallen door de hoge energieprijzen. Toch zijn hoge energieprijzen niet het enige risico voor een faillissement. Als de prijzen hard dalen kan dat ook zorgen voor problemen. Energiemaatschappijen kopen namelijk op twee manieren hun energie in: per dag voor de dagprijs of in één keer voor een langere periode. Als een energiemaatschappij de afgelopen periode veel heeft ingekocht voor een langere periode hebben ze een hoge prijs betaald. Dit kan ervoor zorgen dat ze overgebleven dure energie voor een lagere prijs moeten verkopen.

ACM garandeert leveringszekerheid

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat extra toezicht houden op energiemaatschappijen die leveren aan consumenten. De financiële situatie van de maatschappijen zullen extra worden onderzocht om ervoor te zorgen dat consumenten straks niet zonder energie komen te zitten. Daarnaast zullen grote energiemaatschappijen die de laatste tijd klanten hebben overgenomen (zoals Eneco) onder extra toezicht worden geplaatst.

We zijn er nog niet

Ondanks het geleverde vloeibare gas, zijn de voorraden in Europa nog steeds laag. De overgrote meerderheid van ons gas komt uit Rusland. Wie het recente nieuws volgt ziet dat de spanningen rondom Oekraïne en Rusland op springen staan. Er is nog onduidelijk wat de gevolgen hiervan zullen zijn, maar één ding is zeker: de Nordstream 2 pijpleiding gaat niet in gebruik genomen worden als er oorlog komt. Desalniettemin, Rusland heeft ook tijdens de koude oorlog altijd netjes gas geleverd aan Europa. Er heerst daarom nog veel onzekerheid over welke invloed de oorlog zal hebben op de gasprijs.