Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Bescherm consumenten beter tegen faillissement van energiemaatschappijen

Energiemaatschappij

Het kabinet wil consumenten beter gaan beschermen tegen faillissementen van energiemaatschappijen in de toekomst, zegt demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken & Klimaat). In het najaar zijn er meerdere energiemaatschappijen bezweken onder de te hoge gasprijzen en daar zijn consumenten de dupe van.

Te hoge variabele tarieven

De eerste energiemaatschappij die omviel was Welkom Energie. De ongeveer 90.000 klanten werden overgenomen door Eneco die daarvoor een deal had gesloten van twee miljoen euro. De meeste klanten van Welkom Energie hadden nog vaste lage tarieven uit begin 2020 of 2019. Bij Eneco kregen ze vervolgens verplicht een maand de hoogste variabele tarieven van Nederland. Sommige klanten gingen bijna 200 euro meer betalen bij Eneco dan bij Welkom Energie en dat moet afgelopen zijn, aldus Yesilgöz-Zegerius.

Meer mogelijkheden voor ACM

Om de financiële positie van energiemaatschappijen te verstevigen wil het kabinet een onderzoek uit laten voeren door een externe partij. Daarnaast krijgt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) meer mogelijkheden om energiemaatschappijen te screenen. Zo kan de ACM via de Wet Bibob bestuurders screenen of ze integer zijn. Deze wet wordt nu al door gemeenten gebruikt om bijvoorbeeld café-eigenaren te screenen.

Strengere voorwaarden

Het ministerie van Economische Zaken & Klimaat kijkt ook naar strengere voorwaarden van de vergunningen voor energiebedrijven. Daarnaast zijn energiemaatschappijen verplicht accountantsverklaringen te leveren en moeten ze direct een melding maken van grote veranderingen binnen de organisatie.