Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vóór aardgasvrij wonen, tégen extra betalen

Volgens het 'Energierapport – Transitie naar Duurzaam' van de Rijksoverheid, mogen de huizen en panden in Nederland in 2050 geen CO2-uitstoot meer veroorzaken. Een positief doel, waar merendeel Nederlanders achter staat, mits ze niet extra voor de transitie hoeven te betalen.

Momenteel wordt nog in 95 procent van de woningen in Nederland aardgas verbruikt.

Onderzoeksbureau Motivaction en netbeheerder Stedin onderzochten of Nederlanders klaar zijn voor een leven zonder aardgas. Uit een ander rapport, van onderzoeksbureau Ecorys in opdracht van Milieudefensie, bleek eerder dat veel huiseigenaren een gasloze woning niet konden betalen. Voor een standaard rijtjeshuis kost een elektrische warmtepomp en isolatie (meest voorkomende alternatief voor gas) al gauw 18000 euro. Dit komt vooral doordat voor deze verandering grote aanpasssingen in huis nodig zijn.

Welke aanpassingen kun je verwachten?

Je kunt overgaan op biogas. Biogas (een gasmengsel dat bestaat uit methaan, koolstofdioxide, waterstof en waterstofsulfide en ontstaat als gevolg van biologische enzymatische processen) is een ander alternatief voor aardgas, maar bijna twee keer zo duur. De hoevelheeid energie die je huis uit vliegt, wil je daarom vast erg terugdringen. Ramen, ook met dubbel glas, zul je moeten vervangen. De ruimte tussen de glazen van normaal dubbel glas is te klein; nieuw HR-glas is beter. De kozijnen moeten met de vervanging van het glas, vaak ook vervangen worden. Verder zal vloer- en dakisolatie nodig zijn.

Ook kun je er voor kiezen om alleen stroom te verbruiken. Consumind helpt je graag bij het afsluiten van een zo voordelig mogelijk stroomcontract voor jouw woning. Gebruik je op dit moment nog gas? Ook dan helpen wij je graag bij het verlagen van je energietarieven. Zo betaal je nu én in de toekomst niet te veel voor je gas en stroom. 

Voors en tegens

Aan 1312 Nederlanders vroeg Motivaction een mening over aardgasvrij wonen. Bijna de helft van de ondervraagden vindt het goed voor het milieu (46 procent), velen vinden een woning zonder gasaansluiting veiliger (17 procent) en gasloos wonen is (uiteindelijk, na transitie) goedkoper (13 procent). Tegenstanders vinden elektrisch koken vervelend (29 procent), de overstap erg duur (25 procent).

Uit het onderzoek blijkt ook dat de bereidheid over te stappen naar een gasloze woning er zeker is.  22 procent van de ondervraagden beamen, als het aan hen ligt, morgen een gasloze woning te hebben. Hoewel de transitie naar een aardgasloos huis duur is, zijn de kosten voor het energieverbruik een stuk lager. De betreffende investering is daarmee op termijn terug te verdienen.

Tegemoetkoming

Donald Pols, directeur van Milieudefensie, gaf naar aanleiding van het rapport van Ecorys aan dat het niet eerlijk is als mensen met minder geld door de overstap naar gasloos wonen in de problemen raken. Hij vindt het daarom nodig dat de overheid een groot deel van de huishoudens extra ondersteunt.

Uit het onderzoek van Motivaction en Stedin blijkt dat ruim de helft wil overstappen naar een alternatief voor aardgas, wanneer er een tegemoetkoming in de kosten is. 62 procent wil niet, en 4 procent wil wel, extra betalen voor een aardgasloze woning. Een derde van de ondervraagden twijfelt nog.