Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Verplichte APK voor gasleidingen nodig

In NedeVerplichte APK voor gasleiding nodigrland zijn er ongeveer honderdduizend woningen met een lekkende gasleiding. Meestal gaat het om een klein lek, maar in enkele gevallen lekt er zo veel gas weg, dat de netwerkbeheerder uit veiligheidsoverwegingen het gas afsluit. Toch gaat het heel soms echt mis; in Nederland vallen gemiddeld twee doden per jaar als gevolg van aardgasontploffingen.

Slimme meters brengen lekkage gas aan het licht

Nu netwerkbeheerders landelijk bezig zijn om de oude gasmeters te vervangen door een zogenaamde slimme meter, komen de lekkende leidingen ineens aan het licht. Als de nieuwe meters zijn geplaatst, wordt de druk op de gasleiding iets opgevoerd, om te controleren of alles goed is aangesloten en er nergens meer gas weglekt. Bij deze standaardcontrole komen nu een heleboel lekke koppelingen en poreuze gasslangen aan het licht.

Periodieke controle gasleidingen herinvoeren

Vroeger voerden de gasbedrijven periodieke controles uit, maar die zijn verdwenen met de privatisering van de gasbedrijven.  Netbeheer Nederland wil daarom met de branche overleggen hoe, en in welke vorm, ze deze periodieke controle weer kunnen herinvoeren. Volgens Uneto-VNI, de brancheorganisatie van installateurs,  kan de keuring bij wijze van spreken morgen weer worden ingevoerd; zij hebben al een kant en klaar apk-plan klaarliggen.

Bron: Ton Voermans- AD.nl- 4 juni 2014

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Gratis energievergelijker - Consumind - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk! 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 
 

Afbeelding: Verplichte APK voor gasleidingen nodig van Alexander V Evstafyev/ Shutterstock.com