Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Vergoeding voor overschot eigen opgewekte stroom


De afgelopen twee jaar ontvingen zo’n 20.000 huishoudens te weinig geld voor het terugleveren van elektriciteit. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) meldde dat het gemiddeld om 60 euro per huishouden gaat. Betrokken energieleveranciers maken het bedrag nu alsnog over.

Overschot aan opgewekte energie

Wanneer je zelf stroom opwekt (bijvoorbeeld met zonnepanelen) is het mogelijk dat je op jaarbasis meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt. Aangezien dit overschot niet gesaldeerd kan worden is je energieleverancier verplicht om je een redelijke terugleververgoeding uit te keren.

ACM als controleur

Hoe hoog deze vergoeding is kan de leverancier zelf bepalen. In de praktijk varieert dit van €0,04 tot €0,12 per kWh. De ACM moet erop toezien dat deze vergoedingen ook echt redelijk zijn. Voor een aantal huishoudens bleek dit niet het geval: diverse energieleveranciers keerden te weinig geld uit aan hun klanten.

De fout werd veroorzaakt door een tussentijdse meteropname. Door de opname ontstond een verschil in het netto-verbruik voor de afrekening tegen het leveringstarief en het netto-verbruik voor de afrekening van de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Hierdoor hebben meerdere huishoudens de afgelopen twee jaar teveel belasting betaald. De ACM maakt niet bekend welke energieleveranciers de rekenfout hebben gemaakt. De in totaal 1,2 miljoen euro wordt op korte termijn overgemaakt naar de desbetreffende klanten.

In de toekomst gaat duurzame energie een steeds grotere rol spelen. Wek jij nu al je eigen stroom op, maar weet je niet of je huidige energieleverancier bij je past? Gebruik onze vergelijker en ontdek welke leverancier voor jou het gunstigst is.