Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Veilig en betrouwbaar: de zwaartekrachtlamp

Veilig en betrouwbaar: de zwaartekrachtlampElektriciteit is voor meer dan een miljard mensen in de wereld nog een luxe waarover zij niet beschikken. In gebieden waar dit speelt, wordt daarom vaak een kerosinelamp gebruikt, die echter brandgevaarlijk is en een hoge CO2 uitstoot heeft. Bovendien is kerosine duur in de aanschaf.

Jim Reeves en Martin Riddiford hebben daar nu een eenvoudige, veilige en betaalbare oplossing voor bedacht: de zwaartekrachtlamp. Deze lamp werkt hetzelfde als de ouderwetse staande klok. Aan de lamp zit een ketting met een haak, waaraan een gewicht moet worden gehangen. Dat kan een tas met stenen zijn, of iets anders zwaars dat men bij de hand heeft. Het gewicht wordt omhoog gehesen en door de zwaartekracht zakt dat in 25 minuten weer naar beneden. Hierdoor draait er een klein rad en die houdt de lamp brandend. Als de lamp uit is, hijs je het gewicht weer omhoog, gaat het rad weer draaien, het licht weer aan en kan men wederom 25 minuten werken, koken of lezen.

Ondertussen is de lamp in 26 landen, bij 1.300 huishoudens getest en een groot succes gebleken. Voor wie meer wil weten over dit duurzame project: klik hier.

Bron: RTLnieuws.nl/Bright- 12 september 2015

Meer interessante pagina's: Direct energietarieven vergelijken - Meer dan een vergelijkingssite: Consumind - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Checklist energieverbruik van huishoudelijke apparatuur

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: Veilig en betrouwbaar: de zwaartekrachtlamp van Evgan.Adamovich/ Shutterstock.com