Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Stappenplan om energie te besparen

Een groot deel van je maandelijkse vaste lasten bestaat uit de kosten voor je gas en stroom. Je gebruikt dit vaak 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het is niet heel vreemd dat hierdoor de kosten een groot deel van je vaste lasten bedragen. Gelukkig kun je gemakkelijk je energierekening omlaag krijgen aan de hand van dit stappenplan:

1. Wat verbruik je?

Voordat je kunt besparen, heb je natuurlijk een start punt nodig. Je energieverbruik hangt af van de situatie bijvoorbeeld het aantal personen, hoe vaak je thuis bent of welke apparaten je vaak gebruikt. Gebruik voor het besparen het meest recent jaarverbruik van jouw woning. Dit kun je vinden op de jaarnota van je energieleverancier. Wanneer je deze nog niet hebt ontvangen, kun je ook een gemiddeld energieverbruik hanteren gebaseerd op jouw situatie. Een overzicht van het gemiddelde energieverbruik per situatie vind je hier.

2. Aanpassingen in huis

De eerste stap die je direct kunt doorvoeren zijn het veranderen van kleine dingen in huis. Je bespaart dan direct al op je energiekosten en kunt direct je huis verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld:

  • De verwarming ’s nachts een paar graden lager zetten.
  • De lichten uit doen wanneer je niet in huis bent.
  • Stekkers uit het stopcontact halen van apparaten die je niet gebruikt.
  • Tochtstrippen plaatsen

Er zijn eindeloos veel bespaartips die je kunnen helpen bij het verlagen van je energieverbruik. Wij hebben daarom ook meerde tips voor je op een rijtje gezet zodat je direct kunt besparen. Deze tips vind je hier.

3. Investeer in duurzame energie

Niets is zo goedkoper dan je eigen energie opwekken. Je moet hier alleen wel het nodige voor investeren, maar dit verdien je vaak dubbel zo hard terug. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt investeren. Zo kun je kiezen voor extra isolatie in je woning, maar ook voor zonnepanelen of een warmtepomp. Hier kun je vaak een subsidie op aanvragen bij de gemeente waar in je woont. Door te investeren in duurzame energie, kun je er voor zorgen dat je straks volledig zelfvoorzienend bent in energie en dat je bijna geen kosten meer hebt aan de energieleverancier.

4. Vergelijk je energiecontract

Tot slot kun je vaak tot wel 300 euro per jaar besparen door je energietarieven te vergelijken met meer dan 23 energieleveranciers in Nederland. Dit kun je doen door gebruik te maken van een energievergelijker zoals Consumind. Via de vergelijker kun je niet alleen vergelijken, je kunt ook door middel van de overstapservice direct overstappen naar een voordelige energieleveranicer. Zo kun je besparen zonder hier iets voor te hoeven doen. De energievergelijker van Consumind regelt namelijk alles voor je.