Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Overstappen van energieleverancier: hoe werk dat?

Uit ‘EnergietrOverstappen van energieleverancier: hoe werk dat? ends 2014’, een rapport van ECN, Energie-Nederland en Netbeheerder Nederland, blijkt dat 12% van de huishoudens in 2013 is overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat betekent dat 88% van de huishoudens niet is overgestapt en dat deze huishoudens mogelijk een (grote) jaarlijkse besparing laten liggen. Eén van de redenen die wij hiervoor vaak horen, is dat men niet helder voor ogen heeft wat er precies gebeurt bij een overstap. Daarom zetten wij de stappen van het overstapproces graag voor u op een rij.

Stap 1: Energieleveranciers vergelijken

U begint uiteraard met vergelijken, om te kijken of u wel kunt besparen. Een overstap moet tenslotte wel zinvol te zijn. U kunt op www.consumind.nl gelijk meer dan dertig energie-aanbieders vergelijken. Wilt u liever persoonlijke hulp, dan kun u ons bellen op 030 - 7009 727. U kunt ook een kopie van uw meest recente jaarrekening opsturen en dan analyseren wij die voor u.  

Stap 2: Overstap voor energieleverancier aanvragen

U heeft de vergelijking gemaakt en u besluit over te stappen. Dit kunt u zelf regelen via onze website, of u regelt het telefonisch, samen met één van onze medewerkers. Vervolgens ontvangt u  van de nieuwe energieleverancier een overeenkomst, waarin de tarieven en voorwaarden staan. Lees de overeenkomst goed door, zodat u weet waarmee u akkoord gaat! U heeft overigens na ontvangst van de overeenkomst altijd veertien kalenderdagen wettelijke bedenktijd. Tijdens deze veertien dagen kunt u de overstap kosteloos annuleren. Gaat u akkoord, dan hoeft u geen actie te ondernemen en zal de nieuwe leverancier op de afgesproken datum beginnen met leveren.

Stap 3: Opzegging huidige energieleverancier

U hoeft uw huidige leverancier niet zelf op te zeggen. Dit wordt namelijk gedaan door de nieuwe energieleverancier. Dit geldt echter niet als u gaat verhuizen: dan moet u de leverancier op uw oude adres wel zelf opzeggen!

Stap 4: Doorgeven van meterstanden aan energieleverancier

De nieuwe energieleverancier vraagt aan u de meterstanden. U geeft deze door en vervolgens geeft de nieuwe leverancier ze door aan uw oude energieleverancier. Deze maakt dan aan de hand van de standen de eindafrekening op. Hierop staat vermeld wat u heeft betaald en wat u heeft verbruikt.

Naast deze handige checklist hebben we nog meer vragen en antwoorden voor u op een rij gezet.

Meer interessante vragen: Meer dan een vergelijkingssite: Consumind - Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? Welnee - Welke kosten worden meegenomen bij een vergelijk? - Energietarieven vast of variabel

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 

 

 

 

 

 

Afbeelding: Overstappen van energieleverancier: hoe werk dat?  van Baloon111/ Shutterstock.com