Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

(On)mogelijkheden gasloos leven


Nederland wil voor 2050 helemaal van het gas af zijn. Op dit moment staat het aantal aardgasaansluitingen op ruim 7 miljoen en vanaf 1 juli 2018 wordt er geen nieuwbouw met gasaansluiting meer gerealiseerd. In hoeverre is het (on)mogelijk om de doelstelling van 2050 te halen?

De overheid heeft 120 miljoen euro beschikbaar gesteld voor proefprojecten, om een groot aantal woningen versneld van het gas af te halen. Garyp en Vlieland beslaan twee van die projecten. Dankzij het gasloosproject kunnen de inwoners van Garyp hun huis gratis laten scannen in hoeverre hun huis (nog) duurzamer kan worden en zich laten adviseren hoe ze de stap van het gas af het beste kunnen maken. De verwachting is dat in het voorjaar van 2019 de eerste huizen in Garyp van het gas af zijn.

Maatregelen
Natuurlijk verschilt het per huis, per persoon of gezinssamenstelling, maar de volgende maatregelen zijn er zoal te nemen om gasverbruik te verminderen: Vloerisolatie, nieuwste versie isolatieglas, warmtepomp en lagetemperatuurradiatoren. Laatstgenoemden geven door een groter oppervlak meer warmte af, zodat het cv-water niet zo heet hoeft te worden om behaaglijke temperaturen te krijgen.

Financiering
Wie zijn huis verduurzaamt, verdient dat grotendeels terug. Er zijn diverse nieuwe en bestaande subsidies, waarvoor je met betrekking tot het verduurzamen van je huis, in aanmerking kunt komen. Toch blijft er een bepaald bedrag over dat uit eigen zak gefinancierd moet worden. Niet voor iedereen behoort dat tot de mogelijkheden. Ligt er ook maar net aan hoe zuinig je huis momenteel is. In Garyp scoort meer dan de helft van de zeshonderd koophuizen niet beter dan label D. Tweehonderd huizen daarvan hebben label G. Dat is de laagste score. Minder dan 10 procent heeft label A.

Voor iedereen
Uitgangspunt van het proefproject in Garyp is dat de overgang naar gasloos wonen voor iedereen haalbaar is. Om dat te behalen is huisgebonden financiering in plaats van persoonlijke financiering nodig. Bij een persoonlijke lening wordt gekeken naar leeftijd, inkomen en eventuele andere leningen. Bij een huisgebonden financiering is daar geen sprake van.  Afbetaling is gegarandeerd, want je bespaart maandelijks al snel meer op je energierekening dan je lening je kost. Deze vorm van financiering wordt besproken met geldverstrekkers. Vooral ouderen hebben bezwaren tegen de overgang (en de financiering ervan). Wellicht begrijpelijk, op die leeftijd zit je niet te wachten op dergelijke rigoureuze veranderingen en terugverdienen van de investering is (bijna) niet aan de orde.

Vlieland
Ook Vlieland is bezig met een proefproject, waarbij gekozen is voor een warmtenet. Dit warmtenet ligt er al sinds de bouw in 1999, maar werd al die tijd verwarmd met gasketels.  De wijk Duinwijck in Oost-Vlieland doet mee. Deze wijk telt 34 huizen en een aantal appartementen. Op Vlieland gaat men testen met een warmtezak van 30x30x3 meter, die ingegraven wordt. ’s Zomers wordt het water met een zonnecollector met heatpipes (dubbelwandige vacuüm glazen buizen met een hoog rendement) door de zon tot negentig graden verwarmd. ’s Winters wordt het water gemengd met koud water, waarna het water met vijftig graden de huizen in gaat.