Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieketen

Dagelijks gebruiken we energie om de woning te verwarmen en te verlichten. Maar hoe komen stroom en gas in je huis? Waar wordt het opgewekt en wie doet nu eigenlijk wat?

Energieproducent

Stroom wordt geproduceerd door een stroomproducent. Zij produceren met behulp van kerncentrales, gas en steenkool, biomassa, windmolens en waterkrachtcentrales. Producenten van stroom kunnen tegelijkertijd ook leverancier zijn, zoals bijvoorbeeld Essent en NUON. Gas wordt niet geproduceerd, maar gewonnen uit de gasbel in de grond van Slochteren (Groningen).

Netbeheerder energie

De geproduceerde energie wordt netjes in je woning afgeleverd door de netbeheerder. Deze transporteert stroom en gas via het leidingennetwerk naar uw woning. Daarnaast verzorgt de netbeheerder de aansluiting van de meter. Je betaalt maandelijks een bedrag aan de netbeheerder voor het transport van stroom en gas (netbeheerkosten) en voor de meterhuur. Sinds 1 augustus 2013 staan deze kosten op de nota van de leverancier. Deze zorgt er ook voor dat het bedrag wordt afgedragen aan de netbeheerder.

Netbeheerders zijn regio gebonden. Dit betekent dat je niet zelf kunt kiezen voor netbeheerder. Het kan voorkomen dat je voor je stroomaansluiting een andere netbeheerder hebt dan voor je gasaansluiting. Er zijn namelijk netbeheerders die alleen het netwerk beheren voor gas en niet voor stroom en omgekeerd. Wil je weten wie in jouw regio de netbeheerder is? Kijk dan hier

Energieleverancier

Je kunt zelf kiezen wie je energieleverancier is voor stroom en gas. De leverancier koopt stroom en/of gas voor je in. Daarnaast verzorgt de leverancier de administratie van je termijnbedrag en van de jaarnota.

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, veroorzaakt overstappen naar een andere energieleverancier geen uitval van stroom! De overstap is slechts een administratieve handeling. Wil je overstappen? Onze financiële assistenten geven je graag advies en helpen bij de overstap. Prettig geregeld. 

Meer interessante pagina's: Energietarieven: vastzetten of niet? - Dé goedkoopste energieaanbieder - Gratis energievergelijker- Consumind - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

Afbeelding: energieketen van Oleg Doroshin/ Shutterstock.com