Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Langer genieten van Nederlands gas

De verwachtLanger genieten van Nederlands gasing was dat Nederland vanaf 2025 gas zou moeten importeren, maar dat blijkt ‘pas’ in 2030 het geval te zijn. TNO heeft hier onderzoek naar gedaan, samen met achtentwintig bedrijven uit de gassector. Uit dit onderzoek bleek dat ook de laatste restjes gas uit de velden kan worden gepompt, als er gebruik gemaakt wordt van nieuwe technieken.

Het gebruik van groene zeep zal bijvoorbeeld helpen om al het gas uit de bodem te halen. Nu wordt er waterdruk gebruikt om het gas omhoog te pompen. Maar als de waterdruk te hoog wordt, kan het resterende gas niet meer opgepompt worden. Door groene zeep aan het water toe te voegen, gaat het schuimen en borrelen, waardoor er ook gas mee omhoog borrelt. Het Franse bedrijf Gaz de France werkt al op deze manier.

Als het goed is, leidt deze manier van gas winnen niet tot een groter risico op aardbevingen en bodemvervuiling dan de huidige manier. Groen Links is hier echter niet gerust op en wil een debat met minister Henk Kamp (Economische Zaken) over het rapport van TNO.

Bron: Peter de Waard- Volkskrant.nl- 9 november 2014

Meer interessante pagina's: Start nu de energievergelijking - Een energie overstap was nog nooit zo makkelijk - Hoe werkt de vergelijker van Consumind? - De overstapservice 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Langer genieten van Nederlands gas van NorGal/ Shutterstock.com