Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Kartelpolitie verdenkt energieveilingen van prijsafspraken

Naar aanKartelpolitie verdenkt energieveilingen van prijsafsprakenleiding van een onderzoek van RTL Nieuws naar energieveilingen heeft de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) invallen gedaan bij een aantal aanbieders van energieveilingen. Er is een vermoeden dat er sprake is van verboden prijsafspraken en misleiding van consumenten.

Prijsafspraken energiecollectieven

RTL Nieuws heeft onderzoek gedaan naar de prijsafspraken van energiecollectieven: het blijkt dat er bij sommige energieveilingen vooraf al een streefprijs of kortingspercentage wordt vastgesteld. Als een energieleverancier de streefprijs aanbiedt dan is deze leverancier de winnaar van de veiling. RTL Nieuws heeft stukken weten te bemachtigen waaruit blijkt dat wanneer een aanbod lager is dan de streefprijs, dit aanbod wordt gediskwalificeerd van deelname.

Bodemprijs bij energieveilingen

In het begin van de veilingen boden energieleveranciers erg lage prijzen aan, waardoor ze verlies maakten op de klanten die op het aanbod ingingen. Nadat ze hierover klaagden bij de organisatoren van de veilingen en dreigden dat ze niet meer met de veilingen mee zouden doen werd er besloten een ‘bodemprijs’ van te voren vast te stellen.

Hoge boetes voor prijsafspraken energieveilingen

Een aantal energieveilingen heeft aan RTL Nieuws bevestigd dat er bij de veilingen is gewerkt met een streefprijs of een van te voren bepaald kortingspercentage. Volgens de organisatoren van de veilingen is dit niet in strijd met de mededingingswet. Een woordvoerder van ACM meldt hier het volgende over: ‘Uit de informatie waarover wij nu beschikken maken we op dat bij sommige veilingen partijen mogelijk hebben samengespannen. Dat is niet eerlijk... en mogelijk misleidend voor consumenten.’ Als uit het onderzoek van ACM blijkt dat er sprake is van kartelvorming dan kunnen er hoge boetes worden opgelegd.

Volgens ACM is in 2013 15% van de overstappers via een collectief of veiling overgestapt, de overige 75% is individueel overgestapt.

Wilt u meer lezen over het onderzoek kijk dan hier.

Bronnen: RTL Nieuws - 31 juli 2014 en ACM- 31 juli 2014

Meer interessante pagina's: Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Start nu de energievergelijking - Meer dan 30 energieleveranciers om uit te kiezen - Meer dan een vergelijkingssite: Consumind

Ga terug naar de energie homepage
G aterug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Kartelpolitie verdenkt energieveilingen van prijsafspraken van Ruslan Grumble/ Shutterstock.com