Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Hoge gasprijzen kunnen faillissementsgolf veroorzaken bij kleine energiemaatschappijen

Faillissementsgolf dreigt voor energieprijzen

Als je het nieuws volgt is het je misschien niet onopgemerkt gebleven dat de energieprijzen door het dak gaan. De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest en er wordt verwacht dat dit nog verder gaat stijgen. Als we een strenge winter voor de boeg hebben, kan dit de genadeslag zijn voor kleine energiemaatschappijen.

Vorige week kwam in het nieuws dat bijna 800.000 Britten zonder energiemaatschappij zaten door een faillissement. Ook in België heeft een hogere kostprijs ten opzichte van eerdere lage verkoopprijzen voor een faillissement gezorgd. Dit soort faillissementen komen voornamelijk voor bij kleine energiemaatschappijen die zelf geen energie produceren, maar als een soort handelaar in de markt energie inkopen en verkopen. Deze maatschappijen hebben zelf geen gasvoorraden en zijn genoodzaakt om voor een hogere prijs gas in te kopen dan dat ze kunnen verkopen volgens de vastgestelde prijzen in een vast contract.

‘De meeste energieleveranciers hopen op een zachte winter’, zegt Jan Willem Zwang, eigenaar adviesureau Stratergy tegen het Financiëel Dagblad. Als de winter streng wordt, moet er veel gas geleverd worden, waardoor de vraag dus enorm stijgt. Het aanbod blijft de komende tijd nog gering en dit zorgt dus voor een enorme prijsstijging. Grote energiemaatschappijen hebben hiervoor een buffer die kleine energiemaatschappijen meestal niet hebben. Desondanks, kunnen de verliezen enorm oplopen.  

Op dit moment is het voor zowel kleine als grote energiemaatschappij dus een enorm risico om nieuwe vaste energiecontracten aan te gaan.  Voornamelijk als energiemaatschappijen jaarlijkse contracten aangaan en zelf maandelijks inkopen. Consumind houdt de energiemarkt nauwlettend in de gaten en werkt veelal samen met grote energiemaatschappijen. Zo voorkom je risico’s bij het afsluiten van een energiecontract. Ons advies: zet nu je energie vast! Met een vast energiecontract creëer je zekerheid en voorkom je dat je straks nog meer moet betalen als de prijs verder stijgt.