Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Flexibel omgaan met energieverbruik

Flexibel omgaan met energieverbruikNetbeheerder Enexis is twee jaar geleden in Breda gestart met de onderzoekspilot ‘Jouw Energie Moment’, kortweg JEM genoemd. De onderzoekers wilden weten wat er nodig is om mensen flexibel om te laten gaan met hun energiegebruik. De deelnemers van de pilot kregen daarom de beschikking over een variërend elektriciteitstarief en ondersteunende middelen, zoals een slimme wasmachine, zonnepanelen en een display aan de muur.

Uit het onderzoek is gebleken dat huishoudens in staat zijn om hun energiegebruik blijvend aan te passen aan de omstandigheden. Concreet houdt het in dat deelnemers vaker kijken wat een gunstig moment is om stroom te verbruiken en daar hun activiteiten op aanpassen. De wasmachine bijvoorbeeld wordt dan niet aangezet op een willekeurig moment, maar pas als het elektriciteitstarief laag is.

Technologie kan helpen bij besparen op energie

Voorwaarde voor consumenten is wel dat ze de beschikking hebben over producten en diensten die hen hierbij helpen, zoals het display aan de muur dat de deelnemers van de pilot hadden. Bovendien moeten deze middelen toegankelijk zijn en intuïtief te bedienen.

Verder blijkt uit het onderzoek dat het overgrote deel (85%) van de deelnemers nu energie bespaart ten opzichte van hun verbruik vóór het onderzoek. Bovendien geven de meesten (82%) aan dat ze nu meer controle hebben over hun energieverbruik. Deelnemers met een (ten dele) individuele energievoorziening, zoals zonnepanelen, hadden overigens iets meer interesse in het controleren van hun energieverbruik dan deelnemers met een collectieve energievoorziening.

Slimme innovaties verduurzamen elektriciteitsnet

Maar ondanks deze kleine verschillen in interesse en motivatie waardeert 85 procent van de deelnemers de pilot positief. Ze willen dan ook graag de meest gunstige verbruiksmomenten gaan meten voor hun wasdroger en vaatwasser. In de pilot zijn die momenten namelijk alleen gemeten voor hun wasmachine. Voor de verduurzaming van elektriciteitsnet is dit enthousiasme goed nieuws. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het net de verwachte groei en verandering in stroomvraag kan opvangen met slimme innovaties, zonder het net te hoeven verzwaren.

Bron: Tieneke Wilms- Cobouw.nl- 13 april 2015

Meer interessante pagina's: Start de energievergerlijker - Checklist energieverbruik huishoudelijke apparaten - Cadeaus energiemaatschappijen wassen neus - Een energieoverstap was nog nooit zo makkelijk 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 

 

Afbeelding: Flexibel omgaan met energieverbruik van stockcreations / Shutterstock.com