Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieproductie daalt door zonsverduistering

Energieproductie daalt door zonsverduisteringIn heel Europa wordt er steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie. Dat is mooi, maar in geval van een zonsverduistering ook lastig. Op 20 maart aanstaande is er echter tussen 9.30 uur en 11.48 uur een gedeeltelijke zonsverduistering in Noordwest-Europa en dat kan leiden tot een tijdelijke daling van de energieproductie. Mocht het een zonnige dag worden, dan kan het verlies in heel Europa oplopen tot 34.000 Megawatt. Dat is ongeveer drie keer de hoeveelheid die gemiddeld in heel Nederland gebruikt wordt.

Onbalans op het Europese energienet

Sinds enige jaren is het Europese elektriciteitsnet met elkaar verbonden, dus het verlies aan elektriciteit is mogelijk in alle landen merkbaar. Als 20 maart een zonnig dag wordt, dan kan het capaciteitsverlies oplopen tot 500 Megawatt per minuut. Na de zonsverduistering zal de productie echter sterk toenemen. Zelfs sterker dan normaal, omdat de zon na de verduistering hoger aan de hemel staat. Concreet betekent het dat er door de zonsverduistering mogelijk een onbalans op het Europese netwerk ontstaat: eerst een sterke afname van energieproductie en daarna een sterke stijging. Netbeheerders zullen dan dus razendsnel de productie moeten op- en afschakelen.

Relatief weinig verlies zonne-energie  in Nederland

Waarschijnlijk zal het effect in Nederland wel meevallen. In ons land zal er hooguit 500 Megawatt minder geproduceerd worden. Dat is de capaciteit van een flinke energiecentrale. Het is wel zaak voor de Europese netbeheerders om de situatie in de andere landen goed in de gaten te houden. In buurland Duitsland bijvoorbeeld, zal de onbalans veel groter zijn en dat kan gevolgen hebben voor het Nederlandse net.

Bron: TenneT.eu- 23 februari 2015

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - Meer dan een energievergelijkingssite: Consumind - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Overstappen van energieleverancier levert u geld op!

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

 

 

Afbeelding: Energieproductie daalt door zonsverduistering van Fotohunter/ Shutterstock.com