Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieprijzen dalen, rekening stijgt

Energieprijzen dalen, rekening stijgtVolgens het RTL Z- programma Money Talks zijn de prijzen voor gas en stroom de afgelopen jaren flink gedaald. In de afgelopen vijf jaar is elektriciteit twintig procent goedkoper geworden (van 7,2 naar 6,1 cent per kWh) en gas maar liefst 33 procent (van 0,40 naar 0,30 cent per M3). Gek genoeg is de totale energierekening niet lager dan vijf jaar geleden.

De oorzaak van de prijsdaling is eenvoudig te achterhalen: er was regelmatig meer aanbod dan vraag en de olieprijs stond laag. Deze twee factoren leidden tot steeds lagere energietarieven. Het feit dat de totale rekening niet daalt, is het gevolg van een verhoging van de energiebelastingen, de btw, het netwerktarief en het vastrecht.

Flinke stijging energierekening sinds 2000

Als je de energierekening over een langere periode dan vijf jaar bekijkt, dan zijn de totale kosten zelfs flink gestegen. In 2000 betaalde een gemiddeld huishouden €1200 per jaar aan energie, nu is dan gemiddeld €1800.

Hans de Geus, beurscommentator bij RTL Z en energiekenner, gaat ervan uit dat consumenten de komende jaren wel zullen profiteren van dalende prijzen: ’Gas en kolen zullen niet opeens veel duurder worden en nieuwe ontwikkelingen bij zonne-energie zorgen ervoor dat de prijs de komende jaren waarschijnlijk verder daalt. Consumenten kunnen in de toekomst profiteren van de gestage daling van de prijs.’

Bron: Erik Rezelman- RTLZ.nl- 20 oktober 2015

Meer interessante pagina's: Direct energieleveranciers vergelijken - Meer dan een vergelijkingssite: Consumind - Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? Welnee - Overstappen van energieleverancier levert u geld op 


Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Energieprijzen dalen, rekening stijgt van Andrey_Popov/Shutterstock.com