Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energieleverancier op de vingers getikt

De Autoriteit Consument en Markt heeft energieleverancier ZON op de vingers getikt wegens het in rekening brengen van te hoge energietarieven. Dit maakt de autoriteit bekend.

Maximumprijs overschreden

De ACM heeft om de hoogte van de energietarieven binnen de perken te houden, een maximumprijs ingesteld. Echter heeft de energieleverancier deze in 2014 overschreden en hogere tarieven in rekening gebracht. De onredelijke kosten waren voor het ter beschikking stellen van een collectieve afleverset, een installatie die warmte over verschillende huizen verdeelt. Zo werden investeringskosten voor verschillende onderdelen van de installatie meegenomen bij het bepalen van het energietarief.

Door het overschrijden van deze maximumprijs hebben de klanten van de energieleverancier drie jaar lang een te hoge energierekening gekregen. De ACM heeft ZON opgedragen om de tarieven binnen een maand op orde te brengen, op last van een maximale dwangsom van 200.000 euro.

Toezicht van de Autoriteit Consument en Markt

De ACM houdt toezicht op de energiemarkt om de consumenten te beschermen tegen hoge energietarieven, onjuiste voorwaarden en onduidelijke rekeningen. Zij controleren de energieleveranciers op de manier waarop zij de rekeningen opmaken, maar ook hoe ze omgaan met de gegevens van de klant. Daarnaast stellen ze de maximumprijzen vast voor de energietarieven om te voorkomen de dat energieprijzen te hoog worden en betaalbaar blijven voor de Nederlandse huishoudens. Word een energieleverancier op de vingers getikt? Dan is dit vaak een slecht teken. Zo werden energieleveranciers eerder al gewezen op de onduidelijkheid van de energienota en waren genoodzaakt deze duidelijker te maken voor de consumenten.

Te hoge energietarieven komen vaak voor

Het kan zijn dat je energieleverancier hoge tarieven bij je in rekening brengt, zonder daarmee de maximumprijs te overschrijden. Dit komt vaak voor, vooral wanneer je langer klant bent bij een leverancier. Om hierachter te komen kun je met de energievergelijker je huidige energietarieven vergelijken met de tarieven van meer dan 23 andere energieleveranciers in Nederland. Zijn je tarieven hoger dan die van een andere energieleverancier? Dan doe je er goed aan om een overstap te maken. Dit kan direct via de energievergelijker. Je bespaart op dit manier flink op je energietarieven.

bron: Nu.nl, 7 mei 2018