Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Energiekosten per 1 juli met gemiddeld 35 euro omhoog

Vanaf 1 juli 2018 gaan de nieuwe variabele energietarieven bij de energieleveranciers in. Voor bijna de helft van de Nederlandse huishoudens betekent dit een stijging van de energiekosten met gemiddeld 35 euro. De stijging verschilt per energieleverancier, maar het verschil kan oplopen tot 72 euro.

De helft van Nederland betaalt te veel

Uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt bleek al dat de helft van de Nederlandse huishoudens te veel betaalt voor gas en stroom ondanks het groeiende bewust zijn over het besparen. Het bedrag dat men kan besparen op de energierekening, kan oplopen tot 400 euro per jaar.  Met de stijging per 1 juli zal dit alleen maar meer worden. Wel worden consumenten steeds bewuster dat minder betalen voor energie gemakkelijk kan via het maken van een overstap naar een andere energieleverancier. 28% van de Nederlandse consumenten is in 2018 nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier. Dit tegenover 36% die in 2015 nog nooit waren overgestapt.

Tweede stijging op rij

De oorzaak van de prijsverhoging is te koppelen aan de stijgende olieprijzen. Hierdoor stijgt de inkoopsprijs van gas en stroom. Het is dan ook de tweede stijging op rij van de variabele tarieven. De stroomprijs stijgt  met 6,6 % harder dan het gas. In januari werden de tarieven ook al flink verhoogt. Toen gingen huishoudens al meer dan 120 euro extra betalen voor gas en stroom veroorzaakt door de stijgende tarieven en een stijging van ruim 100 euro op de belastingen.

Stijging vooral bij grote partijen

Niet elke energieleverancier gaat mee in de stijging. Vooral de grote energieleveranciers zoals Nuon en Eneco verhogen de variabele energietarieven per 1 juli. Sommige gezinnen zullen per 1 juli ruim 72 euro meer gaan betalen voor energie.

Toch kunnen zij makkelijk minder betalen voor energie door het maken van een overstap naar een andere energieleverancier. Een besparing op de energiekosten kan tegenwoordig oplopen tot 400 euro, zeker wanneer je voor 1 juli nog een energievergelijk maakt.