Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Elektriciteitsnet lost zelf storing op

Elektriciteitsnet lost zelf storing opVoor het eerst is er in Nederland een stroomstoring automatisch opgelost door het elektriciteitsnet zelf. Het gaat om een storing in het zelfherstellende net van netbeheerder Stedin. Zij hebben dit wonder der techniek al sinds 2012 in gebruik, maar er was nog niet eerder een storing geweest. Een defecte kabel veroorzaakte nu dan toch een storing, die in zeer korte tijd door het net werd opgelost.

Geavanceerde techniek om elektriciteitstoring op te lossen

Een woordvoerder van Stedin legt uit hoe dat kan: ’Geavanceerde ICT en elektrotechniek detecteren en isoleren de locatie van een defect in een kabel of elektriciteitshuisje volledig automatisch en schakelen de overige delen van het desbetreffende net zelfstandig weer in.’ Uiteindelijk is er nog wel een monteur nodig om het defect te repareren, maar het systeem vermindert de duur van de storing nu van gemiddeld twee uur naar één minuut.

Door dit ‘zelfdenkende’ elektriciteitsnet zaten zo’n 600 huishoudens, winkels en bedrijven in het centrum van Rotterdam nu slechts achttien seconden zonder stroom. Een ander deel van de stad moest iets langer wachten, maar ook daar was na een uur de stroomvoorziening weer op peil.

Bron: Metronieuws.nl -13 januari 2015

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - De kostencomponenten van de energierekening - Meer consumenten stappen over van energieleverancier - Een energieleverancier kiezen die het beste bij u past

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage 

Afbeelding: Elektriciteitsnet lost zelf storing op van Auremar/ Shutterstock.com