Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Einde gebruik fossiele brandstoffen in zicht

Volgens de onderzoekers van Bloomberg New Energy Finance is het einde van het gebruik van de fossiele brandstoffen in zicht. Dit komt niet alleen omdat gas- en olievoorraden opraken maar vooral omdat er schonere en goedkopere alternatieven worden ontwikkelt. De vraag naar fossiele brandstoffen zal binnen 10 jaar zijn laatste piek bereiken. Hierna zal een definitieve neergang volgen.

Daling prijs duurzame energie

De prijs van zonne- en windenergie zal tot en met 2040 dalen. Zonne- en windenergie zullen in de jaren twintig van deze eeuw in veel landen de goedkoopste energiebron worden. Enkele jaren daarna zal dit ook in een groot deel van de wereld het geval zijn. Dat blijkt uit een rapport van Bloomberg New Energy Finance. De capaciteit van de duurzame energie zal juist gaan toenemen. De vraag naar energie uit kolencentrales zal daarom in 2040 flink afgenomen zijn. 

14x zo groot

In het rapport is te lezen dat de wereldwijde capaciteit aan zonne-energie tot en met 2040 veertien keer zo groot zal worden. De kosten zullen dalen met zo’n 66 procent. Bloomberg verwacht tevens een verviervoudiging van de capaciteit van windenergie. De onshore windenergie zal naar verwachting met 47 procent dalen en de offshore windenergie met 71 procent. De zonne- en windenergie zullen in 2040 daardoor verantwoordelijk zijn voor 34 procent van de totale elektriciteitsopwekking in de wereld. Op dit moment is dat nog maar 5 procent.

Kolencentrales

In Europa en de Verenigde Staten zal de vraag naar energie uit kolencentrales sterk dalen. In China zal de vraag naar kolen juist toenemen, maar Bloomberg voorspelt dat het zijn piek zal kennen in 2026. In 2040 zal er naar verwachting sprake zijn van een daling van 51 procent in energieopwekking uit kolen.

Goedkoper

Volgens het rapport wordt er tot en met 2040 wereldwijd ruim 10.000 miljard dollar geïnvesteerd in energieopwekking. Aan duurzame energie zal zo’n driekwart van dit bedrag worden uitgegeven. De onderzoekers van het rapport verwachten dat duurzame energie vanaf 2030 ook goedkoper zal zijn dan de energie uit bestaande fossiele centrales.

Meer interessante pagina's: Energietarieven vastzetten of niet - Dé goedkoopste energiemaatschappij – Energienieuws op een rij

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar een Consumind homepage