Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een slimme energiemeter voor iedereen

Een slimme, op afstaEen slimme energiemeter voor iedereennd uitleesbare energiemeter; het lijkt voor veel mensen nu nog futuristisch, maar over zes jaar heeft iedereen er één. Het ministerie van Economische Zaken (EZ) stuurt een voorstel hierover naar de Tweede Kamer. Het plan is dat alle Nederlandse huishoudens tussen 2015 en 2020 voorzien worden van een slimme energiemeter.

Er zijn nu ongeveer 600.000 huishoudens met een slimme gas- en elektriciteitsmeter. Sinds 2012 worden deze meters gebruikt in nieuwbouwprojecten, bij renovaties en door een enkele consument die er zelf één aanvraagt. De slimme meter zorgt voor een beter inzicht in het energieverbruik.

Landelijke uitrol slimme meters

De ACM heeft deze zogenaamde kleinschalige uitrol van slimme meters gevolgd en begeleid. Voor de grote, landelijke uitrol wil de ACM wel dat de voorlichting aan consumenten wordt verbeterd. Bovendien moeten de spelregels voor ieder energiebedrijf hetzelfde zijn: bedrijven mogen het proces niet verstoren met gratis displays en diensten, zodat alle bedrijven dezelfde kansen hebben en er geen dominante partijen in de markt ontstaan.

Consumenten mogen de slimme meter overigens weigeren. Als de meter eenmaal is geplaatst, is hij niet meer te deactiveren.

Bron: Telecompaper- 10 maart 2014

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking nu - Welke kosten worden er vergeleken? - Meer dan een energievergelijkingssite: Consumind - Energieprijzen vergelijken ingewikkeld? Welnee

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage
 

Afbeelding: Slimme meter Piotr Adamowicz/ Shutterstock.com