Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Een energieaanbieding op maat

Een energieaanbieding op maatPer 1 juli geldt voor energieleveranciers en voor overstapservices zoals Consumind.nl dat klanten een aanbod op maat moet ontvangen. In het verleden werd er door sommige energieleveranciers een maandprijs gepresenteerd op hun website, waarbij bijvoorbeeld de netbeheerkosten niet werden meegenomen. Daardoor leek het alsof ze voordeliger waren dan andere leveranciers.

De ACM (Autoriteit Consument & Markt) heeft dit een halt toe geroepen en heeft de volgende regels opgesteld:

  • Aanbiedingen moeten gedaan worden op basis van verbruik, in plaats van op schattingen op basis van het type huis en de grootte van het gezin.
  • Klanten moeten vooraf worden geïnformeerd over alle kosten die op de jaarnota terugkeren. De totaalprijs die u dan krijgt, kunt u eenvoudig vergelijken met andere aanbiedingen.
  • De juiste netbeheerkosten moeten in het aanbod worden meegenomen, want per netbeheerder zijn de netbeheerkosten verschillend. U kunt hier een overzicht vinden van de kosten per netbeheerder.
  • Bij de totaalkosten moeten de jaarkosten worden vermeld. Zo is het inzichtelijk welke kosten waarvoor zijn en dat maakt het vergelijken makkelijker.
  • Klanten moeten tijdig op de hoogte worden gesteld als de leverancier zijn leveringskosten gaat wijzigen. Zo heeft u de tijd om na te denken of u wilt overstappen of niet en dat voorkomt dat u ongemerkt van een voordelig tarief overgaat naar een (veel) hoger tarief.
  • Het moet voor de klant duidelijk zijn of het contract groene of grijze stroom betreft.

Wij van Consumind.nl juichen dit toe, want het betekent dat het vergelijken van aanbiedingen voor u veel makkelijker wordt. Alle partijen dienen zich namelijk te houden aan dezelfde kostenposten en uitgangspunten voor het aanbod.

Naast deze regels heeft de ACM ook een begrippenlijst opgesteld, om ook de inhoudelijke informatie makkelijk vergelijkbaar te maken. Dit is nu soms nog lastig, omdat leveranciers verschillende termen gebruiken. Hierdoor weten consumenten niet altijd precies wat er met een bepaald begrip bedoeld wordt.

Bekijk hier alle termen met uitleg en de termen die voorheen werden gebruikt. 

Meer interessante pagina's: Start de energievergelijking - De goedkoopste energieaanbieder kiezen - Meer consumenten stappen over van energieaanbieder - Energietarieven: vastzetten of niet 

Ga terug naar de energie homepage
Ga terug naar de Consumind homepage

Afbeelding: Een energieaanbieding op maat van Seanika/Shutterstock.com