Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie.
Sluit

Duurzamer en zonniger 2019


2019 is een jaar waarin de Nederlandse productie van duurzame energie met 13 procent is gestegen en een jaar waarin de opbrengst van zonnepanelen 8 procent hoger is dan het langjarig gemiddelde (van 1991 tot en met 2015). Daarmee is 2019 een zonniger en duurzamer jaar geworden.

Zonuren zijn van belang voor de opbrengst van zonne-energie, maar de zoninstraling, de hoeveelheid zonkracht, is nog belangrijker.

Voor een set van tien zonnepanelen van 3.000 wattpiek, met optimale plaatsing, levert de extra zoninstraling van 2019 50 euro meer op. In een gemiddeld jaar is de opbrengst van een dergelijke set 600 euro. De prijzen van zonnepanelen dalen nog steeds. Uit een marktinventarisatie, die Milieu Centraal in 2019 heeft gedaan, blijkt dat de prijs nu 1,58 euro per wattpiek vermogen is. Een set, zoals hiervoor beschreven, kost inclusief omvormer, installatie en btw, ongeveer 4.700 euro.

Wintermaanden

Uit cijfers van de Sociaal-Economische Raad (SER) blijkt dat de Nederlandse productie van duurzame energie met 13 procent is gestegen in 2019. De opbrengst van zonne-energie groeit het snelst, maar de productie van duurzame elektriciteit ligt in de wintermaanden het hoogst. Dat komt doordat de windparken de meeste stroom in december, januari en maart produceerden. In 2019 steeg het totale vermogen aan windenergie met 4 procent. De productie van elektriciteit en warmte uit biomassa steeg met 13 procent.

Salderingsregeling

Wanneer je zonnepanelen hebt, kun je gebruik maken van de salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat de eigen opgewekte energie door zonnepanelen, die wordt teruggeleverd aan het net, wordt afgetrokken van het eigen energieverbruik. Deze regeling blijft geldig tot 1 januari 2023. Vanaf die datum wordt de regeling geleidelijk afgebouwd.